Ministerul Energiei, despre fondurile europene alocate României: „Țara noastră, principalul actor energetic din regiune”
România primește cele mai multe fonduri europene din regiune prin Fondul pentru Modernizare. Uniunea Europeană a transmis României o primă tranșă de aproape 1,1 miliarde de euro, inclusiv pentru investițiile aferente Mecanismului Contractelor pentru Diferență (CfD), promovat de Ministerul Energiei.
Ce fonduri europene primește România
Această primă tranșă, în valoare de 1,095 miliarde de euro, va fi utilizată pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, reabilitarea și modernizarea rețelelor de termoficare, extinderea rețelei de transport a gazelor naturale, precum și pentru investiții în material rulant eficient energetic, conform unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.
De asemenea, suma include finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență. Astfel, România beneficiază de cea mai mare sumă alocată de Comisia Europeană dintre toate țările din regiune, primind 37% din totalul fondurilor disponibile.
În comparație, alte țări din regiune au primit sume semnificativ mai mici: Bulgaria a primit 65,2 milioane euro, Croația 52 milioane euro, Cehia 835,2 milioane euro, Estonia 24,1 milioane euro, Ungaria 76,8 milioane euro, Letonia 26,8 milioane euro, Lituania 59 milioane euro, Polonia 697,5 milioane euro și Slovacia 35 milioane euro.
„Fondul pentru Modernizare este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României şi modernizarea sistemului energetic naţional. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanţări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanţăm investiţiile atât de necesare.
Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei şi din Guvernul României, ţara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potenţialul României în dezvoltarea de noi capacităţi energetice este uriaş, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii.
În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investiţiile finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR, au depăşit 25 de miliarde de euro”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, conform sursei citate.
El a adăugat că instituția pe care o conduce se concentrează pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare și PNRR, menționând că vor continua în același ritm. Burduja a explicat că se vor concentra pe promovarea apelurilor existente pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitarea rețelelor de energie electrică, modernizarea rețelelor de termoficare și modernizarea CET-urilor.
De asemenea, vor demara noi apeluri care vor oferi oportunități atât sectorului privat, cât și celui public, pentru a obține finanțări destinate implementării proiectelor de eficiență energetică și vor lansa schema pentru contractele pentru diferență (CFD).
„Continuăm în acelaşi ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare reţea energie electrică, modernizare reţea de termoficare şi modernizare CET-uri, dar şi pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat şi celui public să obţină finanţări pentru implementarea unor proiecte de eficienţă energetică, cât şi pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferenţă (CFD)”, a mai explicat Burduja.