Ministerul Finanţelor propune diversificarea surselor de finanţare pentru achiziţiile de armament
Ministerul Finanţelor propune modificarea cadrului legislativ pentru a putea accesa instrumente de finanţare pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare şi securitate naţională.
Fonduri de la Guvernul SUA pentru achiziţii de armament
Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul instituţiei, în dezbatere publică, un proiect de act normativ care să reglementeze posibilitatea Guvernului României de diversificare a instrumentelor de finanţare specifice puse la dispoziţie de guverne şi entităţi guvernamentale pentru proiecte de apărare şi securitate naţională.
Concret, pot fi accesate fonduri, în condiţii financiare foarte avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă) oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state, fiind necesară modificarea şi completarea OUG 64/2007, în sensul includerii acestui tip de instrument de finanţare a datoriei publice guvernamentale.
Contextul geopolitic regional, caracterizat de instabilitate şi impredictibilitate, a impus reanalizarea capacităţii de reacţie prin prisma noilor ameninţări şi adoptarea de măsuri urgente în vederea dezvoltării unor capabilităţi militare credibile, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia naţionala de apărare a ţării şi angajamentele asumate în cadrul NATO şi UE, se spune în nota de fundamentare a proeictului legislativ.
România se înarmează pentru descurajarea unei posibile agresiuni
Alocarea începând cu anul 2017 a 2% din PIB, continuată cu angajamentul de alocare a 2,5% din PIB a fondurilor alocate apărării începând cu anul 2023 a determinat iniţierea unui proces amplu de modernizare a Armatei României.
Pentru eliminarea tuturor limitărilor operaţionale, nevoile de dotare a structurii de forţe cu tehnica şi echipamente militare sunt mari şi generează un efort bugetar semnificativ conducând astfel la necesitatea mobilizării celor mai avantajoase surse de finanţare a nevoilor bugetare, care ar putea fi identificate pentru astfel de scopuri, precizează Ministerul Finanţelor.
Până în prezent, doar Polonia a beneficiat de acest program de finanţare
În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri disponibile de până la 4 miliarde dolari pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de graţie de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanţare al SUA, respectiv ratele de dobândă ale obligaţiunilor emise de Trezoreria SUA la care se adaugă o marjă), precum şi fonduri de până la 8 miliarde USD, atrase prin contractarea de împrumuturi din pieţele financiare, garantate de către Guvernul SUA.
Disponibilitatea acestor sume se modifică pe măsură ce se încheie acorduri de împrumut cu partenerii. Polonia a fost singurul stat care a beneficiat anterior de acest program.
Dacă nu se iau măsuri imediate pentru modificarea legislaţiei privind datoria publică, Guvernul României nu se va putea încadra în termenul de 30 septembrie 2024 pentru semnarea acordului de finanţare între Guvernul României şi Guvernul SUA şi astfel nu va putea accesa finanţare în cadrul Foreign Military Financing, cu impact asupra costurilor de finanţare a contractelor de achiziţie deja încheiate de Ministerul Apărării Naţionale.