Ministerul Finanțelor vrea să scoată iar banii românilor de la saltea
Românii care au ceva economii pot depune bani la o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, anunțată oficial pentru luna octombrie 2024, de Ministerul Finanțelor, de unde pot obține dobânzi atractive, la euro și lei.
Noua emisiune de titluri de stat Fidelis se lansează miercuri, 2 octombrie, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Ministerul Finanțelor.
A cincea ediție a programului de titluri de stat Fidelis va conține titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 5,85% și, respectiv, 7%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,95%, respectiv, 5%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
Donatorii de sânge vor primi un punct procentual în plus la dobândă. Tranșa dedicată lor se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadență la un an, având o dobândă de 6,85%. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Vor beneficia de aceste condiții persoanele care dovedesc că au donat sânge începând cu 1 mai 2024.
Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.
De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadență, primind dobândă aferentă perioadei de deținere.
Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului Fidelis pot fi consultate pe site-ul Ministerului Finanțelor, la secțiunea Datorie Publică și pe paginile instituțiilor partenere.
Între titlurile de stat Tezaur sau FIDELIS există o serie de diferențe cum ar fi: valoarea nominală a unui titlu de stat, suma minimă de subscriere, perioada în care pot fi achiziționate, modalitatea de achiziționare, tranzacționarea.
Cele două tipuri de titluri de stat au o valoare nominală diferită. În vreme ce un titlu Tezaur are o valoare nominală de 1 leu, un titlu Fidelis are valoarea nominală de 100 de lei sau de 100 de euro.