Ministerul Justiției majorează salarii în timp ce Guvernul cere tăieri bugetare
O categorie de angajați din subordinea Ministerului Justiției va primi majorări de 75% din salariul de funcție pentru munca suplimentară prestată în 2023 peste programul normal de lucru. Decizia se aplică în contextul în care premierul a cerut ministerelor tăierea cheltuielilor și se vorbește chiar de reducerea anvelopei salariale.
Un Ordin semnat de ministrul Justiției, Marian-Cătălin Predoiu, acordă majorări de 75% din salariul de funcție pentru munca suplimentară prestată în anul 2023 peste programul normal de lucru de către polițiștii de penitenciare.
Este vorba de munca suplimentară prestată suplimentar și care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare. Pe lângă drepturile stabilite prin contractul de muncă, polițiștii aflați în această situație vor mai primi bonusul de 75%.
Munca suplimentară nu ar trebui să depășească 180 de ore anual; în cazuri cu totul deosebite, se poate depăși acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, „cu aprobarea ordonatorului de credite și cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii, precum și cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate”.
Ce venituri are un polițist de penitenciar
În august, anul trecut, polițiștii de penitenciar protestau în fața Ministerului Finanțelor. Principalele nemulțumiri: salariile și condițiile de muncă.
„Nu poţi să ai un un corp al poliţiştilor şi al poliţiştilor din penitenciare care ies în stradă în faţa cetăţeanului cu echipamente proaste, din anii 2000, cu uniforme care nu mai asigură calitatea muncii şi nu mai asigură prestanţă. Ministrul a spus că va identifica soluții, dar au fost aceleaşi minciuni şi aceleaşi tergiversări.
Salariul mediu al unui poliţist de penitenciar ajunge pe la 5.000 de lei, cu tot cu norma de hrană. Nu sunt salarii mari pentru Bucureşti. Ştiţi foarte bine că şi un vânzător de la un mall ajunge să câştige undeva la 4.500 de lei…
Şi atunci pe noi ne determină să cădem pradă unor tentaţii, iar calitatea muncii poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare se răsfrânge şi asupra cetăţeanului, pentru că el va fi beneficiarul incompetenţei noastre”, declara atunci preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Cosmin Dorobanţu.
Protestatarii cereau aplicarea Legii salarizării unitare, aşa cum a fost votată de actuala Coaliţie de guvernare acum câţiva ani de zile.