Ministerul Justiției: Peste 20 de licitaţii active pe site-urile ANABI, la preţuri competitive
Ministerul Justiției a anunțat că, în prezent, există peste 20 de licitații active pe site-urile Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), oferind bunuri la prețuri competitive stabilite de evaluatori independenți acreditați ANEVAR.
Ministerul Justiției a subliniat importanța achiziționării bunurilor sechestrate, evidențiind că fiecare bun cumpărat ajută la finanțarea unor inițiative esențiale, cum ar fi educația juridică și protecția victimelor. Prin mecanismul de prevenire a criminalității, săptămâna aceasta a fost aprobat primul voucher destinat sprijinirii victimelor infracțiunilor.
Acesta a oferit un avans de 18.000 de lei unei victime, pentru a acoperi nevoi urgente, precum cazare, hrană, transport și medicamente.
Autoritățile au menționat că fondurile obținute din valorificarea bunurilor sechestrate de ANABI sunt administrate eficient până la pronunțarea unei hotărâri definitive. În cazurile în care se dispune măsura confiscării speciale sau extinse, jumătate din activele confiscate sunt direcționate către Mecanismul Național de Susținere a Prevenirii Criminalității.
”Peste 20 de licitaţii active pe site-urile ANABI la preţuri competitive stabilite de evaluatori independenţi, acreditaţi ANEVAR”, a transmis Ministerul Justiţiei. De ce e importantă achiziţia unui asemenea bun? Cu fiecare bun sechestrat achiziţionat poţi contribui la măsuri de prevenire a criminalităţii, educaţie juridică sau de protecţie a victimelor”, a transmis Ministerul Justiţiei.
Acest mecanism nu doar că ajută la recuperarea fondurilor din bunurile provenite din infracțiuni, dar și la finanțarea proiectelor care combat criminalitatea și sprijină victimele. Prin participarea la aceste licitații, cetățenii au ocazia să contribuie la un scop nobil, susținând inițiativele de securitate și justiție din România.
Ministerul Justiției încurajează toți cetățenii interesați să viziteze site-urile ANABI și să participe la licitații, subliniind că fiecare achiziție poate avea un impact semnificativ în comunitate. Astfel, prin acțiuni concrete, se poate susține lupta împotriva criminalității și se poate oferi sprijin vital celor afectați de infracțiuni.
Mecanismul National de Susţinere a Prevenirii Criminalităţii reprezintă cadrul instituţional şi financiar prin intermediul căruia se asigură:
a) alocarea de resurse în vederea implementării de activităţi şi proiecte care au ca obiective: educaţia juridică, prevenirea criminalităţii, asistenţa şi protecţia victimelor infracţiunilor, precum şi consolidarea capacităţii administrative, inclusiv logistice, a instituţiilor competente să identifice, să administreze sau să valorifice bunuri sechestrate;
b) facilitarea accesului victimelor infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare, la compensaţii echitabile şi corespunzătoare prejudiciilor suferite.
”Mecanismul se constituie prin suplimentarea anuală a bugetelor ordonatorilor principali de credite ai autorităţilor publice prevăzute mai jos, cu sumele reprezentând 50% din sumele de bani confiscate în proceduri penale, 50% din sumele de bani rezultate din valorificarea bunurilor confiscate în proceduri penale, precum şi 50% din sumele de bani obţinute din executarea hotărârilor de confiscare prin echivalent în proceduri penale, rămase după acoperirea cheltuielilor de valorificare, a deducerii sumelor care fac obiectul distribuirii internaţionale de către ANABI, precum şi a altor reţineri, potrivit legii”, precizează ANABI.
Sumele din mecanism se alocă astfel:
a) 20% pentru Ministerul Educaţiei;
b) 20% pentru Ministerul Sănătăţii;
c) 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne;
d) 15% pentru Ministerul Public;
e) 15% pentru Ministerul Justiţiei;
f) 15% pentru Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în vederea finanţării nerambursabile a proiectelor propuse de asociaţii şi fundaţii cu obiect de activitate în domeniul asistenţei şi protecţiei victimelor şi asistenţei sociale.”