Mircea Fechet: Hidrocentrala Răstolița va reduce costurile facturilor de electricitate

Publicat: 03 iul. 2024, 20:58, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Mircea Fechet: Hidrocentrala Răstolița va reduce costurile facturilor de electricitate
Sursa foto: profit.ro

Ministrul Mediului și ministrul Energiei au discutat despre proiectul hidrocentralei Răstolița, care reprezintă prima construcție de la zero de acest tip după Revoluție și este inclusă printre proiectele de interes național.

Ministerul Mediului a anunțat, miercuri, că Mircea Fechet și Sebastian Burduja au avut o întâlnire de lucru împreună cu reprezentanți de la Ministerul Energiei, Hidroelectrica și MMAP pentru a discuta despre procesul de finalizare a amenajării hidrocentralei Răstolița.

Proiectul, evaluat la 200 de milioane de euro și gestionat de Hidroelectrica, se află în prezent în etapa de obținere a acordului de mediu.

Hidrocentrala Răstolița are ca obiectiv principal producerea de energie electrică. Mircea Fechet a reiterat importanța colaborării între ministere și și-a exprimat dorința ca până la sfârșitul anului să fie produs primul kilowatt de energie electrică la Răstolița.

Ministrul a mai spus că acest proiect va contribui la reducerea costurilor facturilor de electricitate și la protecția mediului, jucând un rol esențial în combaterea schimbărilor climatice care cresc riscul de inundații.

Hidrocentrala va avea un impact pozitiv în regularizarea debitelor de apă în perioadele de secetă și în gestionarea viiturilor în perioadele cu precipitații abundente. Este proiectată pentru a reduce cu 30% riscul de inundații.

„Apreciez colaborarea cu Ministerul Energiei şi sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstolița, care pe lângă energie ieftină şi curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate şi la protejarea mediului, mai ales în contextul actual când, schimbările climatice accentuează riscul la #inundaţii.

Răstolița va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase şi controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condiţiile în care acumularea Răstolița este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor”, a precizat Mircea Fechet pe Facebook.

Proiectul va întări infrastructura energetică a României

Proiectul are o capacitate instalată de 35,2 MW și este estimat să producă aproximativ 117 GWh de energie curată pe an. Finalizarea acestuia va contribui la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile de-a lungul Mureșului și în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei.

Împreună cu proiecte similare precum Bumbești Livezeni, Pașcani, Cornetu-Avrig, Cerna-Belareca, Bistra-Poiana Mărului și Surduc Siriu, Hidrocentrala Răstolița va consolida infrastructura energetică a României. Aceste inițiative susțin tranziția către o energie mai curată și asigură un sistem energetic sustenabil și robust.

Anul trecut, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care zece proiecte ale Hidroelectrica, inclusiv Răstolița, au fost declarate proiecte de interes național. Această recunoaștere a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, eliminând necesitatea efectuării studiilor de impact asupra mediului pentru aceste proiecte.