Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor. Cum arată formula de calcul
Așteptarea pensionarilor din România pare că a luat sfârșit! Ministerul Muncii a făcut public, luni, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii. Oamenii pot afla astfel noua formulă de calcul a pensiei!
Așadar, Ministerul Muncii a publicat la începutul săptămânii proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii. Oficialii au făcut publică și noua formulă de calcul a pensiilor din România, așteptată cu sufletul la gură de mii de pensionari.
Dar cum se calculează, mai exact, pensia? Ei bine, aceasta se face folosind o formulă nouă de calcul, care arată așa: calculul pensiei = VPR x numărul total de puncte.
- VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei;
- număr total de puncte = puncte contributivitate (anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an) + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive (anii din armată, șomaj sau facultate, 0,25 puncte de fiecare an).
Pensionarii din România trebuie să știe că o noutate adusă de noua lege a pensiilor este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit, pentru a corecta inechitățile și a se baza mai mult pe principiul contributivității.
Noua lege presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, pe baza noilor formule, la 1 septembrie 2024. Dar ce se întâmplă dacă după calcul pensia ar trebui să fie, de fapt, mai mică? Ei bine, valoare pensiei va rămâne cea din prezent.
Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei. În plus, indexarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie, cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
Mai trebuie enționat faptul că se pot primi și puncte bonus! Mai exact, cei care lucrează peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte bonus pentru a stimula prelungirea vieții profesionale, astfel:
-0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
-0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
-un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Noua Lege a pensiilor mai prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, iar egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații, de 65 de ani, se va amâna până în 2035. Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024.
Ca excepție, articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern făcut public de Ministerul Muncii.