Ministerul Muncii: majorări de pensii pentru românii cu acest număr de ani munciți

Publicat: 23 oct. 2024, 09:28, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Ministerul Muncii: majorări de pensii pentru românii cu acest număr de ani munciți
Ministerul Muncii: majorări de pensii pentru românii cu acest număr de ani munciți

Guvernul României a anunțat noi majorări de pensii pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care au muncit mai puțin de 25 de ani, dar și pentru persoanele cu handicap și cei care au lucrat în condiții speciale. În total, anumite pensii au fost recalculate pozitiv pentru aproximativ 4.000.000 de pensionari, însă există încă persoane care așteaptă recalcularea pensiei lor, în funcție de diferiți factori legați de stagiul de cotizare și de condițiile de muncă.

Creșteri de pensii pentru anumite categorii

Pensionarii care au muncit mai puțin de 25 de ani au primit decizii de recalculare care au adus pensii mai mici, deoarece nu au beneficiat de puncte bonus, care se acordă doar celor care au lucrat mai mult de 25 de ani. În cazurile extreme, unii pensionari nevăzători au pierdut între 60% și 80% din venitul lor lunar, ca urmare a procesului de recalculare.

În mod special, pensionarii care au lucrat în condiții de muncă grele sau în medii speciale, precum și persoanele cu dizabilități, au fost cei mai afectați. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a subliniat că acești pensionari vor beneficia de o nouă revizuire a deciziilor privind pensiile, având în vedere specificul situațiilor lor.

Pensiile persoanelor cu handicap vor crește

Una dintre cele mai importante modificări anunțate de Ministerul Muncii vizează persoanele cu handicap, ale căror pensii vor crește prin aplicarea unui „indice de solidaritate”. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat că această măsură va fi propusă Guvernului spre dezbatere la mijlocul lunii noiembrie 2024.

Creșterea pensiilor pentru persoanele cu dizabilități este gândită pe baza principiului solidarității, având în vedere stagiile reduse de cotizare ale acestora, cauzate de incapacitatea de muncă generată de handicap.

Ministrul Muncii a explicat că, în cazul persoanelor cu dizabilități care au contribuit la sistemul de pensii timp de 10-15 ani, se va aplica un coeficient de solidaritate pentru a compensa diferențele în venitul lor. Aceasta va reprezenta o modificare a Legii nr. 448 din 2006, privind protejarea și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânșii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluția pe care am găsit-o împreună cu acest principiu de solidaritate.

Adică, modificarea și completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel că de la cuantumul a rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, iar dânșii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor„, a transmis Simona Bucura Oprescu.

În acest fel, veniturile persoanelor cu handicap vor continua să fie indexate, iar cuantumul pensiei va crește în funcție de acest indice, completând veniturile celor care au cotizat mai puțin.

Pentru cei care urmează să iasă la pensie în baza noilor prevederi legislative, veniturile lor vor fi suplimentate prin „puncte de sprijin”, un mecanism menit să ofere puncte suplimentare în calculul pensiilor pentru persoanele încadrate într-un grad de handicap. Acest lucru va asigura o pensie mai mare pentru aceste persoane, aliniindu-se principiului de sprijin și solidaritate socială.

Situația persoanelor cu handicap în România

Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în România există 890.702 persoane încadrate într-un grad de handicap. Dintre acestea, 413.205 au un handicap accentuat, iar 377.988 suferă de un handicap grav. Doar o mică parte dintre acestea, aproximativ 47.466 de persoane, au statut de salariat, în ciuda faptului că se află în categoria de vârstă activă (între 16 și 66 de ani).

Această situație arată necesitatea unor măsuri suplimentare de sprijin pentru aceste persoane, inclusiv în ceea ce privește creșterea pensiilor lor, pentru a se asigura un trai decent și o incluziune socială eficientă.