Ministerul Sănătății: Cine are obligația de a colecta și raporta datele pentru supravegherea bolilor transmisibile
Ministrul Sănătății anunță că se află în transparență publică proiectul de HG privind stabilirea modului de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, prin Registrului unic pentru aceste afecțiuni.
Obiectivului proiectului de HG este ”cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România”, care ”are atât importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, cât și pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”.
Potrivit acestui proiect , au obligația de a raporta bolile transmisibile ”furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială. De asemenea, în rândul unităților care raportează bolile transmisibile sunt incluse și laboratoarele de analize medicale. Validarea datelor referitoare la bolile transmisibile va fi făcută de medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.
În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS – Cov-2.
„Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), reprezintă aplicaţia electronică folosită pentru raportarea bolilor transmisibile prevăzute în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă. RUBT se află în proprietatea şi administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, coordonatorul tehnic naţional al Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare”, se precizează în proiect.
Personalul care are acces la aceste date are obligația să respecte confidențialitatea.