Ministerul Sănătății interzice vânzarea sucurilor și a unor alimente în școli
Ministerul Sănătății propune un proiect de ordin prin care, în afara apei potabile minerale îmbuteliate, este interzisă vânzarea de băuturi îndulcite, răcoritoare sau energizante în unitățile de învățământ.
De asemenea, proiectul mai cuprinde și Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, care a fost actualizată după 16 ani, conform OMS 1.563/2008.
Proiectul Ministerului Săntății are în vedere promovarea unui stil de viață sănătos și ”scăderea incidenței bolilor netransmisibile (obezitate, diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare boli neoplazice etc.) în care alimetul constituie un factor etiopatogenic important în rândul copiilor și tinerilor”. De asemenea, proiecteul are ca scop educația copiilor, în sensul formării unor obiceiuri alimentare sănătoase încă de la vârste mici.
Astfel, vor fi interzise alimentele cu un conținut ridicat de:
- zahăr (peste 15g/100g),
- grăsimi saturate (peste 5g/100g),
- sare (peste 1,5g/100g.
Sunt interzise chipsurile, dulciurile ambalate, băuturile carbogazoase îndulcite, inclusiv milkshake-urile sau iaurturile cu arome și adaosuri mare de zahăr. De asemenea, vor fi dispărea de la vânzarea în școli pizza, brânza topită, popcornul ambalat.
În schimb, este încurajat consumul de fructe proaspete, legume și iaurturi simple. Se recomandă consumul zilnic de minim o porție de legume verzi și/sau o porței de legume sau fructe portocalii. De exemplu: fasole verde, varză, gulie, praz, salată verde, spanac, dovlecei etc. și morcovi, caise, mango, piersică, mandarină etc.
Operatorii economici, care livrează alimente în școli, au obligația de a prezenta etichete detaliate sau buletine de analizăș care să certifice compoziția produselor.