Ministra Justiției, Alina Gorghiu, marchează „Ziua Justiției” cu un mesaj optimist: Progrese semnificative și planuri ambițioase pentru viitor

Publicat: 07 iul. 2024, 19:01, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Ministra Justiției, Alina Gorghiu, marchează „Ziua Justiției” cu un mesaj optimist: Progrese semnificative și planuri ambițioase pentru viitor

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a transmis astăzi un mesaj de apreciere și recunoaștere pentru toți profesioniștii din sistemul judiciar cu ocazia „Zilei Justiției”. Gorghiu a evidențiat realizările și progresele înregistrate de justiția din România, subliniind importanța menținerii standardelor europene și a continuării luptei împotriva corupției.

Închiderea MCV și progresele în lupta anti-corupție

Ministra a amintit de închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) la 15 septembrie 2023, care a confirmat atingerea standardului european de către justiția română. Gorghiu a exprimat încrederea că viitorul raport pe justiție va reflecta progresele și echilibrul din sistem.

Stabilizarea resurselor umane și colaborarea interinstituțională

Un punct central al mesajului a fost importanța menținerii resurselor umane bine pregătite în sistemul judiciar. Ministra a mulțumit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Legislativului și Executivului pentru cooperare, subliniind că situația este stabilizată și există soluții pentru depășirea deficitului de personal în câțiva ani.

Combaterea fenomenului fugarilor și execuția sentințelor

Gorghiu a reiterat angajamentul de a combate fenomenul fugarilor, subliniind că toate sentințele pronunțate de instanțele românești trebuie executate în România. În 2023, peste 800 de persoane au fost repatriate, iar anul acesta deja peste 400. Ministerul Justiției, prin ANP, a oferit peste 850 de garanții privind condițiile de detenție pentru persoanele supuse acestui tip de procedură.

Ministra Justiției: Modernizarea infrastructurii judiciare și proiecte de anvergură

Ministra Justiției a anunțat reînnoirea sediilor mai multor instanțe, inclusiv Judecătoriile din Târgoviște, Slatina și Costești, Tribunalul Gorj și Curtea de Apel Târgu Mureș. De asemenea, a subliniat proiectele viitoare, cum ar fi Palatul de Justiție de la Cluj-Napoca, cea mai mare investiție a Ministerului Justiției, cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.

Proiectul „Cartierul pentru Justiție” și digitalizarea sistemului judiciar

Cel mai ambițios proiect este „Cartierul pentru Justiție” din București, care va transforma o zonă abandonată și degradată în cel mai mare proiect de regenerare urbană de după 1989, cu cele mai bune condiții pentru 23 de instituții judiciare. Gorghiu a menționat și cele mai mari proiecte pentru digitalizarea sistemului judiciar din ultimii 20 de ani, cu 25 de contracte semnate prin PNRR, în valoare de aproximativ 159 de milioane de euro.

Viitorul justiției în România

Alina Gorghiu a încheiat mesajul cu o perspectivă clară de dezvoltare a justiției, asigurând cetățenii și mediul de afaceri că Ministerul Justiției va continua să ofere un serviciu public de calitate, onorându-și misiunea de a proteja și servi interesele naționale.