Miniștrii USR Drulă și Teleman au redus birocrația prin creșterea numărului de angajați
Prin măsurile dispuse, miniștri USR ai Transporturilor și Cercetării, Cătălin Drulă și Ciprian Sergiu Teleman, dar și premierul Florin Cîțu au demonstrat prin reorganizarea celor două ministere că au fost corigenți la matematică, mai exact la tabla împărțirii.
Divizarea parțială… offline la Transporturi și Cercetare
În Ordonanța de Urgență nr.212 din 28 decembrie 2020-privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative se stipulează clar la articolul că „Se înființează Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ca urmare a divizării parțiale”.
Tot aceea ordonanță prevede că „Se înființează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin preluarea de la Ministerul Educației și Cercetării a activităților, personalului aferent și patrimoniului corespunzător domeniului cercetare și inovare… și de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a activităților, personalului aferent și patrimoniului corespunzător domeniului comunicațiilor”.
Practic, partea de comunicații de la Ministerul Transporturilor trece la ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, iar Ministerul Transporturilor revine la structura pe care a avut-o în 2015 sau 2018.
Numai că, săptămâna trecută, când s-au publicat în Monitorul Oficial hotărârile de reorganizare a celor două ministere s-a constatat că numărul de posturi s-a umflat atât la Transporturi cât și la Cercetare, deși Ordonanța nr.212/2020 precizează se aceste ministere se înființează ca urmare a divizării parțiale.
Adică, dacă am un măr și îl tai în două, trei sau patru bucăți, tot un măr am avut. Nu pot avea mai mult de un măr indiferent în câte bucăți îl fac. Dar, acest lucru nu a fost înțeles nici de Drulă și nici de Teleman.
Nici ca mine, nici ca tine, dar să fie pe plus
Astfel, prin Hotărârea nr. 370/29 martie 2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, „numărul maxim de posturi este 514, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor”.
De asemenea, în Hotărârea nr. 371/29 martie 2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, „Numărul total de posturi pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării este de 271, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor”.
Însă, Hotărârea nr. 90 din 28 ianuarie 2020-privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) stipulează că „Numărul maxim de posturi este 581, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului”.
Practic, ca urmare a divizării parțiale conform Ordonanței nr.212/2020, trebuia divizate parțial și numărul de posturi pentru cele două ministere. Numai că cele 514 posturi de la Transporturi și cu cele 271 de la Cercetare ajung la un număr de 885 de posturi, față de cele 581 cât au fost în 2020.
Adică, cu 304 mai mult. În plus, în 2020, MTIC avea șase secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți. Azi, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, deși nu mai are parte de comunicații, are același număr de secretari de stat și de înalți funcționari publici. Totodată, noul minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării are patru secretari de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți. Astfel, s-au umflat numărul secretarilor de stat și a înalților funcționari publici.
Drulă plagiat de Teleman
În hotărârile de Guvern din 2015,2017 și 2017-privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, „Numărul maxim de posturi este de 500, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului”. Ca atare, reiese că ministrul Cătălin Drulă a umflat numărul de posturi cu 14 persoane.
Metoda lui Drulă a fost copiată și de ministrul Ciprian Teleman, chiar dacă se poate interpreta că este un nou minister care se ocupă și de cercetare și comunicații.
În Hotărârea nr. 13/2017 din 12 ianuarie 2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Cercetării şi Inovării, „numărul total de posturi pentru Ministerul Cercetării şi Inovării este de 157, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului”.
Numai că în 2017 acest minister avea doi secretari de stat și un subsecretar de stat. Tot, în 2017, conform Hotărârii nr.36/2017-privind organizarea și funcționarea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, „numărul mxim de posturi este de 193, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului”.
Astăzi, noul minister condus de Ciprian Teleman are 271 de posturi, adică cu 68 mai mult decât fostul minister al Comunicațiilor și Societății Informaționale și cu 114 mai mult decât în Ministerul Cercetării și Inovării din 2017.