Ministrul Agriculturii anunță plafonarea adaosului pentru alimentele românești
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că a fost aprobată plafonarea adaosului pentru alimentele românești. Astfel, sunt vizate toate alimentele de bază produse în România. Ordonanța va fi gata în doar câteva zile, dar nu se știe perioada de valabilitate a acesteia.
Adaosul comercial va fi plafonat pentru alimentele românești
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri, la Prima TV, că a fost aprobată Ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. După ce va fi implementată, toate produsele făcute la noi în țară vor fi scutite de adaos.
Oficialul a precizat că vrea să fie incluse aici toate produsele fabricate în România, care sunt procesate cu materie primă de la noi din țară. Astfel, acestea vor avea o plafonare de adaos comercial de cel mult 20%.
Ordonanța va fi finalizată în două săptămâni și pusă în dezbatere publică. După ce intră în vigoare, românii vor avea acces la alimentele de bază la un preț corect, ce poate fi susținut chiar și cu cei cu situații materiale precare.
„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a declarat ministrul.
Florin Barbu a precizat că nu se știe perioada de valabilitate a acestei ordonanțe, dar va fi stabilită cu procesatorii și retailerii. Scopul acestui proiect a fost eliminarea adaosului de la produsele românești, al căror preț a explodat în ultima perioadă, în timp ce alimentele din import se vând cu tarife mult mai mici.
„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a subliniat ministrul.
Florin Barbu a dat și un exemplu pertinent, respectiv magiunul de Topoloveni, care a trecut printr-un adaos de aproape 100%, în timp ce în alte state se găsea la prețuri mult mai mici.
Ministrul speră că, pe rafturile magazinelor din România, vor apărea cât mai multe produse românești, pe care clienții să le identifice ușor, după citirea etichetei.