Ministrul Agriculturii, despre scumpirile din România. Pentru ce alimente nu se majorează prețul

Publicat: 20 oct. 2024, 13:25, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Agriculturii, despre scumpirile din România. Pentru ce alimente nu se majorează prețul
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat recent că prețul cărnii de porc nu va crește, în ciuda îngrijorărilor legate de majorarea prețurilor la alte produse alimentare. Chiar dacă unele date arată o creștere a prețurilor, inclusiv după plafonarea adaosului comercial, ministrul a subliniat că măsurile actuale sunt menite să stabilizeze piața.

Ministrul Agriculturii vine cu vești bune

În contextul în care prețurile unor produse, precum legumele sau produsele de curățenie, au cunoscut creșteri semnificative, Barbu a ținut să asigure consumatorii că scumpiri suplimentare la carnea de porc nu sunt anticipate.

Ministrul Agriculturii a explicat că, deși prețurile legumelor au crescut, acest lucru este o consecință a finanțării extinse pentru sectorul legumicol din România. Prin sprijinul financiar oferit fermierilor, inclusiv tinerilor agricultori, costurile de producție au crescut. Barbu a menționat că se bucură de faptul că legumele românești sunt disponibile în magazine, chiar dacă, de exemplu, prețul ardeiului kapia a ajuns la 7-10 lei.

În același timp, el a subliniat că majorarea prețurilor la legume este naturală în acest context de creștere a producției locale, însă plafonarea adaosului comercial la carnea de porc rămâne în vigoare, ceea ce va limita orice scumpire semnificativă.

Cu toate acestea, el a recunoscut că prețurile au crescut ușor chiar și sub această plafonare, însă acest lucru este explicat prin creșterea altor costuri de operare, cum ar fi cheltuielile de procesare și cele colaterale legate de retail.

„Sigur legumele au o creștere în perioada aceasta pentru că am finanțat foarte mult bazinul legumicol din România. Am dat foarte multe proiecte și am instalat mulți fermieri tineri cu 70.000 euro și sigur costurile când scoți legume sunt mai mari.

Mă bucur, chiar dacă ardeiul kapia este acum 7-8 lei, 9-10 lei, mă bucur că aceste legume sunt românești și sunt în magazinele de retail din România. Nu cred că vor fi creșteri la carnea de porc. E plafonat adaosul comercial la carnea de porc, s-a scumpit sub plafonare.

Nu s-a scumpit, probabil atunci când ai plafonare de adaos și nu poți pune mai mult de 20%, în România se face o fișă de cost, probabil au crescut alte cheltuieli ale operatorilor în procesare, in retaileri, probabil alte cheltuieli colaterale…”, a transmis ministrul Agriculturii – Florin Barbu.

Ministrul a subliniat că, în România, se face o fișă de cost pentru a asigura o transparență mai mare în lanțul de producție și distribuție, ceea ce poate explica aceste ajustări de prețuri.

În ceea ce privește sectorul avicol, Florin Barbu a evidențiat că România are un grad de autosuficiență de peste 150% la carnea de pui și ouă, ceea ce înseamnă că o mare parte din producția locală este destinată exportului. Mai mult de 50% din producția de carne de pui și ouă este exportată, fapt care reflectă calitatea produselor românești.

Ministrul a subliniat că, în ciuda invaziei pe piață cu ouă din Ucraina, România a luat măsuri prin licențierea acestor produse. În cazul în care pe piața internă nu sunt suficiente stocuri de carne de pui sau ouă, procesatorii români pot solicita licențe pentru a importa din Ucraina, dar, cu toate acestea, autoritățile îi îndreaptă prioritar către producătorii locali.

De asemenea, ministrul a accentuat importanța promovării sectorului avicol, pe care îl consideră crucial pentru economia românească. El a menționat faptul că, pe lângă produsele convenționale, România produce și pui vegetarian și că ouăle românești tind să fie produse din ce în ce mai mult pe un sistem bio.

Barbu a făcut aceste comentarii în cadrul Târgului de carne de pasăre și ouă organizat în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un eveniment menit să promoveze produsele locale și să aducă în atenție potențialul agricol al României.