Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, discută soluții financiare pentru fermierii afectați de secetă

Publicat: 22 iul. 2024, 21:42, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, discută soluții financiare pentru fermierii afectați de secetă

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut o primă întâlnire cu reprezentanții băncilor comerciale pentru a discuta despre sprijinirea fermierilor afectați de seceta din acest an.

Conform informațiilor de pe pagina de Facebook a ministerului de resort, Barbu le-a transmis băncilor următoarele: „Am ținut mult să aducem la aceeași masă băncile pentru că avem o situație complicată la nivelul culturilor de primăvară. Estimările noastre ne determină să găsim o formulă comună, în funcție de posibilitățile fiecărei bănci, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care au culturi de primăvară calamitate.”

La întâlnirea de la sediul MADR au fost prezenți Alina Toma, directorul general al FGGR, Elena Tatomir și Viorel Morărescu, directori în cadrul MADR. Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri cuprinse între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse. Ministrul a declarat că suprafața calamitată până în prezent este de aproape două milioane de hectare la porumb și floarea-soarelui și de 100.000 de hectare la grâu și rapiță.

Florin Barbu a subliniat că pierderile din cauza secetei vor fi semnificative la culturile de porumb și floarea-soarelui, iar suma estimată pentru plata despăgubirilor se situează între 500 și 600 de milioane de euro. El a menționat că producția totală de grâu din acest an va depăși 7 milioane de tone, iar pierderile nu vor fi foarte mari în această privință.

În ceea ce privește situația societăților aflate în pericol de insolvență din cauza secetei, ministrul intenționează să intervină urgent pentru a amâna ratele la bănci o anumită perioadă. Barbu a menționat: „Aici trebuie să intervenim cu un mecanism. O să am o discuție cu băncile luni, voi face o solicitare și la BNR, pentru că trebuie să găsim un mecanism prin care să vedem cum putem să suspendăm ratele la credite, dobânzile, timp de un an.”