Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, implicat într-un dosar penal. Reacția Guvernului

Publicat: 02 nov. 2022, 17:28, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, implicat într-un dosar penal. Reacția Guvernului

Actualul ministru al Apărării Naționale, Angel Tîlvar, este acuzat că s-ar fi folosit de o angajată a Muzeului Vrancei pentru a i se dactilografia lucrarea de diplomă, existând o plângere penală în acest sens. Întrebat dacă primul – ministru a știut de acest lucru la momentul propunerii noului înalt demnitar, purtătorul de cuvânt al Guvernului a preferat să nu comenteze.

În urmă cu patru ani Ionel Marin, fost contabil la Muzeul Vrancei, formula mai multe acuzații la adresa directorului instituției, Horia Dumitrescu.

Printre altele, reclama și faptul că lucrarea de doctorat a parlamentarului (la cel moment) PSD Angel Tîlvăr ar fi fost redactată de secretara instituției, în timpul orelor de program.

Declarațiile celor implicați

Conform datelor prezentate de editiedevrancea.ro, angajata muzeului a declarat anchetatorilor că în anul 2008 a urmat un curs pentru perfecționare pe calculator, motiv pentru care „am fost solicitată de către directorul muzeului Dumitrescu Corneliu Horia pentru tehnoredactarea unei lucrări de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr.

Astfel, după lucrarea inițială pusă la dispoziție de către Angel Tîlvăr, împreună cu domnul director Horia Dumitrescu am corectat, modificat și finalizat pe parcursul a trei ani de zile lucrarea respectivă (între 2010 – 2012, n.r.).

Nu-mi amintesc titlul lucrării însă redactarea a avut loc pe calculatorul instituției aflat în biroul domnului director. Rezumatul tezei de doctorat a fost întocmit în aceleași condiții ca și lucrarea, respectiv de către mine împreună cu directorul Horia Dumitrescu, tot pe calculatorul instituției. În urma redactării lucrării nu am obținut niciun beneficiu fiind o sarcină serviciu dispusă de către directorul Horia Dumitrescu”, susține seretara.

În apărarea sa, Angel Tîlvăr recunoaște că i-a cerut sprijinul directorului Muzeului Vrancei dar spune că nu a știut dacă s-au folosit resurse ale instituției.

„Sprijinul pe care l-am cerut lui Horia Dumitrescu a constat în corectarea lucrării cu observații, dintre care unele le-am considerat utile, iar altele nu. În vederea redactării lucrării de doctorat am solicitat unui prieten să mă ajute în acest sens, pe baza ciornelor olografe. Nu știu în ce măsură a fost utilizată tehnica Muzeului Vrancei la conceperea lucrării”, susține Tîlvăr.

Reacția Guvernului

De la DNA Galați, cauza referitoare la Tîlvăr a fost disjunsă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea copii în luna martie a anului 2018. Nu se cunoaște o decizie a procurorilor, nici în sensul clasării cauzei, nici în cea a trimiterii în judecată.

Întrebat dacă la nivel Guvernamental se cunoaște acest caz, purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a evitat un răspuns.

„N-am comentat niciodată decizii ale instanțelor și, din această perspectivă, o să mă abțin și acum dar ce pot să vă spun e să vă garantez este că, de fiecare dată când e vorba de membri ai Guvernului, toate procedurile legale care includ atât zona de verificare cât și de evaluare a standardelor sunt lucruri pe care le respectăm”, a transmis Dan Cărbunaru.

Cine este Angel Tîlvăr

Fiu al șefului serviciului de Contraspionaj al Securirății din Vrancea, Angel Tîlvăr a terminat cursurile Facultății de Limbi Străine din Galați și ale Colegiului Național de Apărare.

A lucrat ca profesor de limba engleză (1985 – 2004) într-o comună limitrofă Focșaniului. După o perioadă petrecută în PD, apoi în ApR, a intrat 2004 în PSD și a fost ales senator la alegerile din acel an. Au urmat alte trei mandate de deputat, între 2008 – 2020 iar din 2020 a revenit în Senatul României.

În 2004, premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe Tîlvăr pentru funcția de ministru al Românilor de Pretutindeni, în locul lui Adrian Anghel, respins atunci de comisiile parlamentare.

Considerat un apropiat al lui Marian Oprișan, Angel Tîlvăr a intrat în dispute cu acesta la ultimele alegeri parlamentare. Îndepărtat de conducerea PSD după pierderea funcției de președinte al Consiliului Județean Vrancea, Oprișan a convocat o ședință la partid și a decis scoaterea lui Tîlvăr de la conducerea filialei județene, unde fusese numit de Marcel Ciolacu.

Revolta lui Oprișan a fost de scurtă dutrată, Angel Tîlvăr revenind pe listele partidului și ocupând, în urma alegerilor, fotoliul de senator de Vrancea.