Ministrul Apărării din Taiwan respinge temerile unor posibile atacuri aeriene chineze asupra Biroului Prezidențial
În urma rapoartelor conform cărora un avion militar chinez a fost observat la 76 de kilometri de Keelung, iar timpul necesar pentru a ajunge la sediul Prezidențial este de doar 5 minute, ministrul Apărării, Chiu Kuo-cheng, a respins miercuri temerile că militarii nu ar avea timp să reacționeze.
Pe data de 21 aprilie, Taiwan a monitorizat aeronava, iar Chang Yen-ting, fost adjunct al Comandantului Forțelor Aeriene, a menționat că, în cazul în care avionul ar fi virat brusc către Taipei, armata nu ar fi avut timp să reacționeze. De-a lungul timpului, strategii au menționat posibilitatea unui „atac de decapitare„, cu avioane chineze venind dinspre coasta de nord a Taiwanului pentru a ataca sediul Biroului Prezidențial din Taipei.
Chiu a respins teoria lui Chang, declarând că monitorizarea avioanelor de către armată are tocmai rolul de a preveni astfel de scenarii. În timp de pace, avionul ar avea nevoie de trei până la cinci minute pentru a ajunge la Biroul Prezidențial, a precizat ministrul.
De asemenea, Chiu a fost întrebat cu privire la prezența navei de cercetare chineză Xiang Yang Hong 06 în apropierea Taiwanului. Nava a fost observată deplasându-se de la sud la nord în apropierea comitatului Hualien, luni seara. Potrivit lui Chiu, Marina a monitorizat cu atenție mișcările navei, care a fost văzută aproape de Taiwan de mai multe ori în trecut.
Taiwanul desfășoară simulările pe calculator pentru exercițiile militare Han Kuang 40 din acest an în perioada 19-26 aprilie. Durata exercițiilor pe calculator a fost extinsă față de anii precedenți, trecând de la cinci zile și patru nopți.
Un pic de istorie
Sursa principală a tensiunilor dintre China și Taiwan rezidă într-o dispută veche de decenii cu privire la statutul politic al Taiwanului. În timp ce Republica Populară Chineză (China continentală) și Republica Chineză Taiwan sunt entități separate în prezent, China consideră Taiwanul drept o provincie separatistă care trebuie să revină sub autoritatea sa, fie prin mijloace pașnice, fie prin forță, dacă este necesar. În contrast, Taiwan funcționează ca o țară complet independentă, cu propriul guvern, armată și instituții politice.
Principalul obiectiv al Chinei în ceea ce privește Taiwanul este reunificarea sub autoritatea sa. Această dorință se datorează atât considerațiilor istorice, cât și strategiilor geopolitice. Din punct de vedere istoric, China consideră că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului său, o continuitate a ceea ce ei consideră a fi teritoriul chinez tradițional.
Pe de altă parte, controlul asupra Taiwanului ar consolida poziția Chinei în regiunea Asiei de Est și ar oferi acces la resursele și piețele din Taiwan. Mai mult, în contextul creșterii puterii și influenței sale globale, China ar vedea reunificarea cu Taiwanul ca o confirmare a statutului său de mare putere și ar consolida legitimitatea sa internă.
Deși China a utilizat, în principal, mijloace economice și politice pentru a exercita presiune asupra Taiwanului, nu a exclus folosirea forței militare pentru a-și atinge obiectivele. De aceea, amenințările constante și creșterea activității militare din partea Chinei în apropierea Taiwanului sunt văzute ca mijloace de intimidare și presiune asupra Taiwanului și a aliaților săi.
În concluzie, China dorește să reintegreze Taiwanul sub controlul său pentru a-și consolida poziția geopolitică și pentru a demonstra puterea și influența sa în regiune. Acest lucru generează tensiuni constante și amenințări la adresa securității și suveranității Taiwanului.