Ministrul Apărării Naționale – întâlniri importante pentru industria de Apărare
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut astăzi două întâlniri importante în contextul programelor de înzestrare a Armatei și al revigorării industriei naționale de Apărare. El a avut discuții separate cu Haluk Görgün, președintele Industriei de Apărare din Turcia și cu J.R. McDonald, vicepreședintele pentru afaceri internaționale al Lockheed Martin.
În întâlnirea cu Haluk Görgün, președintele Industriei de Apărare din Turcia, cei doi oficiali au discutat despre cele mai recente evoluții ale cooperării tehnico-militare între România și Republica Turcia, precum și despre oportunitățile de colaborare dintre companiile din industria de apărare din cele două țări.
Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța proiectelor comune, derulate atât în context bilateral, cât și în cadrul NATO, în vederea consolidării securității zonei Mării Negre, subiect aflat și pe agenda discuțiilor purtate recent la Ankara în marja primei reuniuni a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România – Turcia.
„Ca aliați NATO în Regiunea Mării Negre, este foarte important să întărim cooperarea în domeniul tehnico-militar, pentru a putea răspunde cerinţelor privind dotarea forțelor armate. O industrie românească de apărare consolidată este necesară, având în vedere specificul situaţiei de securitate din regiunea noastră”, a spus ministrul Tîlvăr.
MCM Black Sea- siguranță pentru navigația în Marea Neagră
Ministrul Apărării Naționale a apreciat, de asemenea, nivelul foarte bun al cooperării dintre forțele armate române și turce pe toate componentele, accentuând rolul important pe care îl va avea Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea, pentru siguranța rutelor de navigație în zonă.
La finalul întrevederii, ministrul Tîlvăr a evidenţiat participarea consistentă a companiilor turceşti de profil la Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA 2024), aspect care contribuie la consolidarea dialogului dintre companiile din industria de apărare din Turcia şi România.
Angel Tîlvăr: „Urmărim implicarea la maximum posibil a industriei naționale de apărare”
În cadrul întâlnirii cu membrii delegației companiei americane Lockheed Martin, condusă de vicepreședintele pentru afaceri internaționale, J.R. McDonald, ministrul Tîlvăr a evidențiat importanța pe care România o acordă domeniului înzestrării și modernizării capabilităților de apărare din dotarea Armatei României, precum şi relația excelentă de cooperare dintre companiile din industria de apărare autohtonă și compania „Lockheed Martin”.
„Cu fiecare program de înzestrare cu echipamente de înaltă tehnologie pe care îl planificăm, urmărim implicarea la maximum posibil a industriei naționale de apărare, care, prin colaborarea cu companiile importante la nivel mondial, care pot transfera tehnologie și know-how, are șansa de a se moderniza în același timp cu Armata României”, a spus ministrul Apărării Naționale.
De asemenea, a fost accentuată necesitatea continuării dezvoltării infrastructurii și prioritatea integrării tehnologiilor de ultimă generație în dezvoltarea capabilităților de apărare viitoare.
F-16, un instrument pentru securizarea spațiului aerian național și aliat
În ceea ce privește Centrul de instruire F-16, ministrul Tîlvăr a apreciat rolul relevant al acestuia în întărirea parteneriatelor internaționale, în scopul contracarării amenințărilor din regiune.
În context, Angel Tîlvăr a evidențiat buna colaborare dintre Forțele Aeriene Române, Ministerul olandez al apărării și compania Lockheed Martin în înființarea și operarea Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești și facilitarea creșterii interoperabilității dintre aliați.
„Această cooperare solidă asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaționale, și reprezintă un pas important în susținerea pregătirii piloților care să opereze aeronavele F-16, esențiale pentru securizarea spațiului aerian național și aliat aici, pe flancul estic”, a subliniat Angel Tîlvăr.