Ministrul Apărării și-ar dori o armată mai numeroasă. Ce crede Angel Tîlvăr despre pericolul rusesc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/Angel_tilvar_psd.jpg)
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat că instituția pe care o conduce trebuie să elaboreze „scenarii pentru toate situațiile”, chiar dacă, până acum, nu există informații care să sugereze că Rusia ar dori să atace teritoriul României.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a oferit acest răspuns într-un interviu difuzat de un post de televiziune în seara zilei de 1 aprilie 2025. În interviu, ministrul a fost întrebat și dacă România ar putea deveni o țintă a Rusiei.
„Militarii așa procedează!”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a oferit acest răspuns într-un interviu difuzat de un post de televiziune în seara zilei de 1 aprilie 2025.
În acest interviu, ministrul a fost întrebat și dacă România ar putea deveni o țintă a Rusiei.
„Nu avem de unde să știm, avem în schimb obligația de a avea scenarii pentru toate situațiile. Militarii așa procedează. Au un scenariu pesimist, au un scenariu ponderat și au un scenariu optimist. Nu am avut indicații, până acum, că Rusia ar fi atacat teritoriul României cu bună-știință”, a explicat ministrul român al Apărării.
Cu privire la modul cum percep românii atitudinea Rusiei, ministrul Tîlvăr a spus că „n-aș numi-o teamă, aș numi-o preocupare, care este legitimă, generată de acțiunile Rusiei în Ucraina”.
„Nu se ia în discuție reintroducerea serviciului militar obligatoriu!”
Ministrul a precizat că nu se ia în discuție reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România dar că, totuși, se caută sporirea efectivului Armatei Române. Această sporire a efectivului se va face prin creșterea numărului militarilor profesioniști. „Ne-am dori ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să atingem 100.000 de militari”, a spus ministrul Apărării. În prezent, efectivul de militari ar fi de circa 70.000 de oameni, cărora li se adaugă circa 16.000 de angajați civili.
Ministrul Angel Tîlvăr a respins ipoteza că Statele Unite ar avea în vedere o „retragere” sau o „reamplasare” a militarilor americani din România. „Există o complementaritate, împărtășită de toată lumea, între Europa și America. Pentru noi, alături de apartenența la UE și NATO, Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă un pilon principal. Nu există niciun fel de falie între Europa și SUA. Această cooperare transatlantică va continua”, a spus ministrul român al Apărării.