Ministrul Aurescu a vorbit cu omologul său francez despre Grupul de luptă NATO din România
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o întrevedere cu noul ministru pentru Europa şi al Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, în marja participării ministrului român de externe la Conferinţa ministerială a OCDE ce are loc la Paris până vineri.
Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea României pentru contribuţia Franţei la întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic „în mod unitar şi coerent, prin prezenţa militarilor francezi în România, subliniind că acest demers reprezintă şi o confirmare clară a solidarităţii aliate şi a angajamentului constant al Franţei faţă de securitatea statelor aliate, inclusiv a României, contribuind astfel inclusiv la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa”. În acest context, cei doi miniştri au susţinut operaţionalizarea în cel mai scurt timp a Grupului de luptă al NATO sub coordonarea Franţei, pe teritoriul României.
Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat necesitatea reflectării, de o manieră adecvată, în documentele Summitului de la Madrid, inclusiv în noul Concept Strategic al NATO, a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, având în vedere şi contextul de securitate generat de războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre importanţa consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, având în vedere evoluţiile negative de securitate generate de agresiunea rusă.
Cei doi miniştri au discutat în detaliu şi situaţia luptelor din Ucraina, respectiv perspectivele şi parametrii reluării negocierilor de pace.
În contextul discuţiei privind pregătirea Summitului de la Madrid, cei doi miniştri au exprimat susţinerea statelor lor pentru aderarea Suediei şi Finlandei, care va contribui la consolidarea securităţii aliate.
În planul cooperării bilaterale pe componenta de securitate, a fost discutată şi relevanţa organizării unei reuniuni în formatul 2+2, la nivel de miniştri de afaceri externe şi apărare, din perspectiva coordonării celor două state, mai ales în noul context de securitate.
Ministrul francez de Externe a exprimat aprecierea pentru modul în care România a acordat sprijin multidimensional Ucrainei, ministrul român prezentând eforturile României în acest sens. De asemenea, a prezentat demersurile ţării noastre pentru asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene prin România către alte state de destinaţie.
În egală măsură, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pentru a face faţă diverselor efecte ale crizei generate de agresiunea Rusiei.
El a reiterat sprijinul pentru integrarea europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, subliniind necesitatea unui semnal politic clar privind hotărârea UE de angajament cu partenerii pe un traseu ambiţios pro-european, care să fie adoptat la Consiliul European din iunie.
În contextul discuţiilor privind consolidarea reformei spaţiului Schengen şi a securităţii frontierelor externe ale Uniunii, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, argumentat, aşteptările legitime ale ţării noastre de aderare la spaţiul Schengen, fiind subliniat şi modul în care România a gestionat situaţia refugiaţilor din Ucraina.