Ministrul Cercetării, Ciprian Sergiu Teleman, girează un tun financiar de peste 5.000.000 de euro la SN Radiocomunicații
Ca urmare a pasivității ministrului USR al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Sergiu Teleman, conducerea SN Radiocomunicații SA a regizat un tun financiar de proporții care, teoretic, nu ar avea cum să nu intre în vizorul procurilor DNA.
Căinii latră, caravana trece
În ciuda recentului raport devastator al Curtii de Conturi a României, tripleta de șoc de la conducerea SN Radiocomunicații SA, adică directorul general Eugen Brad, directorul tehnic Alin Constantin Terchilă, ambii impuși de Sorin Grindeanu și susținuți de PSD, și președintele Consiliului de Administrație, liberalul Marian Murguleț, continuă seria tunurilor financiare regizate în ultimele șase luni.
Deși mandatele tandemului Brad – Terchilă au expirat la 31 martie 2021, cei doi au rămas încă la butoanele instituției, ceea ce le-a permis să-și regizeze un tun financiar de proporții.
Presiuni, amenințări și falsuri fără număr
În ultimele 5-6 luni, au fost publicate mai multe proceduri publice, atât pe SEAP cât și pe site-ul www.radiocom.ro la secțiunea achiziții, printre acestea fiind și câteva de foarte mare interes pentru tandemul Brad – Terchilă.
Este vorba de procedura pentru modernizarea echipamentelor de electroalimentare (grupuri electrogene și UPS), în valoare de circa 2.000.000 de euro, dar și două proceduri de achiziție de emițătoare FM, plus o altă procedură de furnizare de echipamente de modulație over IP.
Valoarea totală a acestor contracte depășește 5.000.000 de euro, fapt pentru care tripleta Brad-Terchilă-Murguleț fac presiuni uriașe asupra angajaților de la SN Radiocomunicații SA să semneze contractele în următoarele zile.
Practic, cei trei vor să finalizeze urgent procedurile de adjudecare a licitațiilor prin încălcarea flagrantă a tuturor legilor și a reglementărilor privind achizițiile publice, fie prin licitații deschise, fie în proceduri interne, dar mai ales prin abuz repetat în serviciu.
Mai mult, tandemul Brad-Tărchilă a trecut la amenințări directe și publice, adică concedierea celor care nu respectă ordinele și dispozițiile celor doi. S-a ajuns până acolo încât s-a făcut o mulțime de falsuri în documente atât de grosolane care se văd din satelit.
Managerul de Broadcast a decedat după presiunile și amenințările lui Alin Terchilă
Aceste fapte de intimidare la modul deschis și public a tandemului Brad – Terchilă a creat o presiune enormă și anormală care a condus la retrageri voluntare din funcții, la pensionări anticipate, la demisii și chiar decese.
Săptămâna trecută, managerului de Broadcast de la SN Radiocomunicații SA, Adrian Strâmbeanu, 56 de ani, a decedat după o discuție violentă cu directorul tehnic Alin Terchilă. Acesta l-a înjurat ca la ușa cortului pe Strâmbeanu, l-a amenințat că îl dă afară, deși acesta are zeci de ani de activitate în SNR și o reputație internațională excepțională.
Într-un final, ca să fie și mai convingător, Terchilă l-a bruscat fizic pe Strâmbeanu și l-a aruncat la propriu afară din birou, fapt pentru care acesta a făcut un infarct fatal la trei ore după agresiunea lui Techilă.
Urmările incredibile ale presiunilor făcute de tandemul Brad-Terchilă
Managerii departamentelor specializate pe zona de broadcasting, persoane care au avut puterea să respecte legea, să se contrazică din punct de vedere tehnic și să dovedească verticalitate profesională și, în final, să respecte legea, nu au marșat la solicitările de ilegalități flagrante a celor doi.
Dar, din păcate, n-au avut nicio șansă în fața celor doi directori, fiind forțați să plece din societate sau pur și simplu chiar a murit. Nu întâmplător, actualul director de Investiții, Mihnea Ghiță, observând presiunile și amenințările cuplului Terchilă-Brad, a preferat să își ia un concediu prelungit, decât să participe și să semneze aceste tunuri de final de mandat ale celor doi.
Deja se știu câștigătorii licitațiilor deși licitațiile sunt în curs de derulare
Deja la nivel de SNR se știe cine fericiții câștigători ai tunurilor regizate de tandemul Brad-Terchilă. Este vorba de firmele ENDRESS Group SRL din Reșița, asociată direct directorului general Eugen Brad, și 2WCOM Systems GmbH, asociată prin reprezentatul ei din Timișoara direct de către directorul tehnic Alin Terchilă.
Acești „furnizori” agreați de cei doi directori au fost implicați, sprijiniți și favorizați în toate etapele ale procedurii de adjudecare, și, astfel, au ajuns, practic, singuri în fazele finale ale acestor proceduri.
Numai că au ajuns în această situație numai prin acceptul și sub amenințările lui Alin Terchilă, chiar în lipsa flagrantă a documentației esențiale în etapa de calificare.
Terchilă centrează, Terchilă dă cu capul
La cea de a doua etapă, cea de depunere a ofertelor tehnice, a fost o lipsă flagrantă la depunerea celui mai important document din orice procedură și anume propunerea tehnică.
După multe solicitări de clarificare din partea comisiei din cadrul SNR, dar și la presiunile lui Alin Terchilă, furnizorul a prezentat o propunere tehnică, dar fără a preciza anumite echipamente esențiale realizării proiectului și fără a răspunde la multe numeroasele cerințe din cadrul caietului de sarcini.
S-a ajuns până acolo încât la una din aceste licitații, oferta declarată câștigătoare a fost trimisă comisiei de licitație chiar cu semnătura celui care a scris-o, adică chiar Alin Terchilă personal, cu semnătura sa olografă.
Practic. directorul tehnic Alin Terchilă a scris cu mâna sa o ofertă pe care a trimis-o celui care participa la licitație, și, ulterior, a aprobat-o chiar el pentru firma câștigătoare.
Poate totuși, în al 12-lea ceas, ministrul Ciprian Sergiu Teleman va conștientiza că nu este recomandat să fie părtaș la ingineriile financiare puse pe tapet de tripleta Brad-Terchilă-Murguleț.