Ministrul de Externe Bogdan Aurescu și vicepreședintele CE Maros Sefcovic au discutat despre reglementarea relațiilor UE cu Regatul Unit
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere ieri, 31 mai 2021, cu Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și prognoză, în cadrul vizitei oficialului european în România.
Discuțiile au vizat în special aspectele de interes privind Brexit, precum și procesul de reflecție privind viitorul Uniunii, în contextul în care vicepreședintele Comisiei Europene coordonează rețeaua de reflecție strategică constituită la nivelul Uniunii.
Cu această ocazie, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a mulțumit oficialului Comisiei Europene pentru eforturile intense depuse în vederea asigurării implementării corespunzătoare a Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, precum și a Acordurilor care reglementează relațiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit în etapa post-Brexit.
În context, ministrul Aurescu a exprimat încrederea în menținerea unei implicări active a vicepreședintelui Maroš Šefčovič pentru soluționarea abordării diferențiate aplicate de Regatul Unit în raport cu taxele de viză de muncă pentru cetățenii români și ai altor patru state membre UE, fiind necesară identificarea cât mai curând a unei soluții în cadru european.
A evidențiat, totodată, interesul constant al autorităților române cu privire la buna implementare de către Regatul Unit a dispozițiilor privind drepturile cetățenilor din Acordul de retragere, având în vedere comunitatea românească numeroasă din acest stat. În acest context, a adresat solicitarea de a fi ridicat, în contextul discuțiilor UE-Regatul Unit, și subiectul detențiilor temporare ale unor cetățeni români care nu îndeplineau condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Unit.
În raport cu dezbaterea în curs privind viitorul Uniunii, cei doi interlocutori au salutat lansarea formală a Conferinței privind viitorul Europei, la 9 mai, şi au arătat importanța dialogului și angajării directe cu cetățenii în definirea direcțiilor de dezvoltare a Uniunii.