Ministrul de externe în turneu în Caucazul de Sud alături de omologii din Austria și Lituania pentru întărirea profilului geopolitic al UE în regiune
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, în perioada 24-26 iunie, un turneu regional în Caucazul de Sud, însoţit de şefii diplomaţiilor din Austria, Alexander Schallenberg, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis, scopul vizitei fiind de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune.
Potrivit unui comunicat al MAE, cei trei miniştri de Externe vor pleca împreună în deplasarea efectuată în baza mandatului încredinţat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, de la Bucureşti, cu o aeronavă asigurată de partea română, iar turneul cuprinde vizite în Republica Azerbaidjan, Republica Armenia şi Georgia. Delegaţia formată din cei trei miniştri de Externe europeni va fi completată de Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, Toivo Klaar, precum şi de alţi diplomaţi din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.
Cei trei miniştri vor avea un program consistent de întrevederi la Baku, Erevan şi Tbilisi, care va include primiri la cel mai înalt nivel (preşedinte, premier) şi consultări extinse cu omologii din cele trei state vizitate.
„Scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune, precum şi de a eficientiza şi creşte coeziunea Politicii Externe şi de Securitate Comune şi de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre şi a instituţiilor europene, inclusiv prin acţiuni comune. Cei trei miniştri vor arăta că UE îşi propune să promoveze soluţionarea cuprinzătoare şi durabilă a conflictelor prelungite, inclusiv prin sprijin pentru stabilizarea situaţiei din teren, reconstrucţia post-conflict şi implementarea de măsuri pentru creşterea încrederii„, se arată în comunicat.
Consolidarea poziției UE în regiune
Sursa citată precizează totodată că demersul celor trei şefi ai diplomaţiilor va contribui, astfel, la consolidarea unei agende pozitive a UE în regiune şi exprimarea unui sprijin clar, al UE şi al statelor membre, pentru stabilitatea şi securitatea acesteia.
„Astfel, cei trei miniştri de Externe europeni vor transmite un semnal puternic în ceea ce priveşte deschiderea şi interesul UE de a sprijini o cooperare extinsă între ţările din Caucazul de Sud, inclusiv prin intermediul oportunităţilor din cadrul Parteneriatului Estic. De altfel, stimularea unei cooperări crescute între statele din regiune pe tema conflictelor prelungite a fost una dintre propunerile avansate de ministrul român de Externe la reuniunea Gymnich din mai de la Lisabona. De asemenea, turneul va viza pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din decembrie”, conform comunicatului.
MAE subliniază că acest turneu prezintă un interes crescut pentru România, pentru care Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic.
Demersul, se mai arată în comunicat, reprezintă un prim rezultat concret al propunerilor avansate de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai), când au fost discutate, la iniţiativa ministrului român, susţinută de alţi 10 omologi (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), situaţia conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică, precum şi instrumentele concrete prin care UE poate să fie mai eficientă şi mai activă în rezolvarea acestora.