Ministrul de Finanțe recunoaște că liberalizarea pieței de energie a fost un eșec și vine cu supraimpozitarea furnizorilor
Supraimpozitarea furnizorilor este în analiză, urmează să aibă loc discuţii cu reprezentanţi din întregul lanţ energetic şi vor fi prezentate nişte soluţii, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Nu poţi să continui să crezi că economia îşi creşte atâta timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare decât anul trecut. Şi atunci da, putem să fim în zona despre care vorbea Florin Cîţu, dar nu vom fi în acea situaţie dacă vom fi toţi oameni responsabili şi să ne recunoaştem eşecul: e un eşec al liberalizării pieţei de energie. La momentul acesta eu îl definesc ca un eşec. Pe de altă parte, de ce se vine acum cu o măsură peste ceea ce există, plafonarea şi compensarea? Pentru că am avut un eşec de reglementare”, a declarat Adrian Câciu, joi seara, la Digi 24.
Referitor la supraimpozitarea furnizorilor, ministrul de Finanțe a spus că deocamdată este în analiză.
„E în analiză, urmează să avem discuţii cu întreg lanţul energetic. Până la urmă profiturile o să apară în câteva zile de la fiecare companie, unele dintre ele sunt obligate să le declare public, pentru că sunt listate la bursă. Efortul statului pentru acest moment trebuie să fie solidar susţinut de către stat şi de către cei care au generat problema (…) Hai să zic, în două săptămâni vom avea analiza şi o să prezentăm nişte soluţii în Guvern şi în dezbaterile şi întâlnirile cu autoritatea de reglementare şi cu ce înseamnă piaţa de energie”, a spus Câciu, la Digi 24.
Reducerea TVA la Energie ar putea fi o soluție doar temporară
În ceea ce priveşte o reducere a TVA la energie, ministrul a semnalat că este una dintre măsurile de tip prociclic şi la prima vedere ar putea atenua preţul final, dar că poate fi „doar temporară”.
„Este o măsură de tip prociclic. Poate fi temporară ca măsură, dar atunci când vii cu o măsură de tip prociclic trebuie să vii automat cu măsuri anticiclice, pentru că altfel nu faci decât să creezi un spaţiu mai mare pentru puseul inflaţionist”, a explicat Adrian Câciu.
Pe de altă parte, ministrul a spus că o întoarcere la preţurile reglementate „poate fi o discuţie”, dar, fiind în Uniunea Europeană, trebuie să ne uităm puţin la ce înseamnă Directiva pe energie şi la toate elementele de context, inclusiv la toate instrumentele pe care Comisia Europeană le-a recomandat statelor să le acceseze.
Cum se va face decontarea
Decontarea către furnizori a diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei se va face ţinând cont de comportamentul furnizorilor, care trebuie să demonstreze că au avut o conduită comercială adecvată şi n-au fost sancţionaţi pentru încălcarea legislaţiei privind plafonarea şi compensarea, a declarat, joi seara, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Acest impact (al schemei de ajutor privind preţurile la energie n.r.) este undeva în zona 3 – 3,5 miliarde lei. Trebuie să ţinem cont de un lucru: decontarea către furnizori a acestei diferenţe între preţul plafonat şi eventuala cumpărare de către dânşii a energiei se va face ţinând cont de un comportament al acestor furnizori. Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu poţi să vii să ceri bani de la statul român cât timp tu nu ţi-ai respectat obligaţiile pe care le-ai avut prin lege. Şi să fiu foarte clar: conduita comercială adecvată mie mi se pare o chestiune de bun simţ, să demonstrezi faptul că furnizor fiind ai avut o conduită comercială adecvată şi n-ai fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei cu privire la plafonare şi compensare. Dacă vrem să avem o cascadă, un puseu inflaţionist care nu se mai termină, bun, nu facem nimic. Problema este că trebuie să facem structural şi acţionat anticiclic pe piaţa de energie”, a spus Câciu, la Digi 24.
Ministrul Finanţelor a adăugat că trebuie noi mecanisme de reglementare a pieţei libere, poate şi de reglementare, a unor elemente de preţ.