Ministrul de Interne, explicații despre Ordonanţa 84 privind testarea antidrog: Rolul agentului de circulaţie este să scoată din trafic pericolul

Publicat: 07 aug. 2024, 21:41, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul de Interne, explicații despre Ordonanţa 84 privind testarea antidrog: Rolul agentului de circulaţie este să scoată din trafic pericolul
Ministrul de Interne, explicații despre Ordonanţa 84 privind testarea antidrog: Rolul agentului de circulaţie este să scoată din trafic pericolul

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a recunoscut miercuri că instituția pe care o conduce nu a reușit să comunice eficient scopul pe care îl are Ordonanța 84, în special în ceea ce privește rolul agentului de circulație și intervenția ulterioară a medicului.

În cadrul unei ședințe cu șefii structurilor din Ministerul Afacerilor Interne, Predoiu a subliniat că principalul rol al polițistului de trafic este să scoată din circulație șoferii care au consumat alcool sau substanțe interzise, folosind tehnologia disponibilă în 2024. După acest punct, responsabilitatea trece la medic.

Totul despre Ordonanța 84

Predoiu a explicat că polițistul trebuie să utilizeze aparatura disponibilă pentru a identifica șoferii care reprezintă un pericol pe drumuri și să îi oprească. Odată ce această acțiune este efectuată, rolul medicului devine crucial pentru a determina starea șoferului. Ministrul a menționat că polițiștii nu sunt responsabili pentru evaluarea medicală a șoferilor, ci doar pentru identificarea și oprirea lor.

Predoiu a subliniat că, dacă un șofer consumă medicamente care îi afectează capacitatea de a conduce, medicul este cel care trebuie să-l sfătuiască. În contextul discuțiilor publice recente, ministrul a remarcat că opiniile unor medici, deși respectabile, nu au fost suficient de prezente în dezbaterea legată de Ordonanța 84.

El a clarificat că medicii și Ministerul Sănătății trebuie să informeze cetățenii despre medicamentele care nu ar trebui consumate înainte de a conduce.

”Sunt şi zone unde n-am reuşit prea bine în comunicare în perioada precedentă, deşi aveam dreptate  pe anumite subiecte. Spre exemplu, în privinţa Ordonanţei 84 teste antidrog. N-am reuşit să comunicăm destul de bine faptul că rolul agentului de circulaţie este să scoată din trafic pericolul, care pericol este reprezentat de cel care a consumat alcool sau substanţe interzise.

Iar el utilizează în acest scop tehnologia care există la ora asta disponibilă în lume în anul 2024. Nu poate să-şi întoarcă capul de la un astfel de risc când aparatul îi arată ceva.  El trebuie să invite civilizat şi să impună această invitaţie ca pericolul să tragă pe dreapta.

Din acel moment intervine rolul medicului. Nu mai e treaba poliţistului, nu-i sarcina lui stabilită de lege”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, la o şedinţă cu şefii structurilor din Ministerul Afacerilor Interne.

Ministrul a recunoscut că MAI nu a reușit să comunice eficient publicului faptul că testele antidrog folosite de Poliția Română sunt similare cu cele utilizate în întreaga Europă. El a explicat că laboratoarele poliției sunt certificate și recunoscute internațional, subliniind că aceste laboratoare au fost esențiale în investigarea unor crime grave și că rezultatele lor sunt de încredere.

În plus, Predoiu a exprimat nemulțumirea față de scoaterea acestor laboratoare din cadrul legislativ, sugerând că ar putea fi o problemă de acceptare din partea altor instituții. El a exprimat speranța că Parlamentul va înțelege importanța acestor laboratoare și că MAI va reuși să comunice mai eficient în viitor.

”De asemenea, nu am reuşit să comunicăm faptul că,  sau să convingem adică, de comunicat am comunicat că folosim tehnologia pe care, la ora asta, o foloseşte toată Europa, în materie de teste antidrog.

Nu am reuşit să comunicăm faptul că laboratoarele poliţiei sunt certificate internaţional şi recunoscute internaţional şi că analizele acestor laboratoare sunt  dincolo de orice dubiu, au fost probate crime grele cu acest tip de analiză darămite o analiză toxicologică.  Şi din păcate au fost scoase din lege aceste laboratoare.

Poate la Parlament vom reuşi să comunicăm acest lucru. Am impresia că ăsta a fost şi o problemă de supărare pentru alte instituţii, că suntem acolo prezenţi cu laboratoarele poliţiei. Poate, poate nu. În orice caz trebuia să comunicăm mai bine asta”, a mai precizat ministrul de Interne.