Ministrul Economiei, Florin Spătaru, ”nașul” caracatiței mafiote de la ISCIR. EXCLUSIV
Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR a devenit de vreo trei ani feuda inspectorului de stat șef adjunct Ionel-Emanuel Oproiu, dar ingineriile și aranjamentele acestuia sunt tolerate și mușamalizate de ministru Economiei, Florin Spătaru.
Ionel-Emanuel Oproiu, vătaful economist de la ISCIR
Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului, dar și la ministrul Economiei, Florin Spătaru, dar ajuns și în posesia PUTEREA scoate în evidență uriașa caracatiță a unui așa zis grup infracțional organizat de la ISCIR. ”Capo di tutti i capi” de la ISCIR este inspectorul de stat șef adjunct Ionel-Emanuel Oproiu, fost suprefect PNL de Olt și administrator public al orașului Scornicești. Acesta a fost numit pe 7 aprilie 2020 de premierul Ludovic Orban în funcția de inspector de stat șef al ISCIR, post pe care l-a ocupat până pe 11 februarie 2022, după care a devenit inspector de stat șef adjunct cu atribuții de inspector de stat șef. Practic, de mai bine de un an de zile, chiar dacă e adjunct tot Oproiu conduce ISCIR. Asta înseamnă de aproape trei ani este vătaful instituției, deși nu are nicio legătură cu activitatea ISCIR, el fiind economist. Trebuie precizat că ISCIR s-a înființat ca o organizație tehnică de stat, prin Legea nr. 491/12.02.1910 și Legea nr. 1050/04.04.1928. În prezent, ISCIR este organul de specialitate al administrației centrale, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor, stabilit prin Legea nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Angajări de familiei în… familia ISCIR
Documentul exploziv aflat și pe masa ministrului Florin Spătaru indică existența la nivelul ISCIR a unui grup infracțional organizat patronat de către inspector de stat șef adjunct Ionel-Emanuel Oproiu. Acest grup ar include pe ”Răzvan-Dumitru Ciurciubiși-inspector de stat șef adjunct, Iuliana Szepi-director economic, Daniel-Cătălin Motounu-director Direcția Inspecție, Supraveghere a Pieței și Reglementare, Adrian-Mirel Militaru-șef serviciu, Daniel Dumitru-șef serviciu, rudă cu Daniel Motounu, Liviu-Răzvan Preda, Daniel Mitrea, etc”. Cea mai spectaculoasă angajare în ISCIR a fost cea a fratelui inspectorului de stat șef, Adelin-Mihail Oproiu care a ocupat postul printr-un concurs cu dedicație, adică netrasparent. Ulterior, fratele inspectorului de stat șef adjunct a dat și promovat, atenție, patru examene în aceeași zi pentru dobândirea calității de lector/formator, deși nu are nicio pregătire în domeniu.
Angajați la stat, dar, în același timp și remunerați în privat
În documentul-raport intrat în posesia PUTEREA se menționează câteva situații cu aspect penal. ”Sub patronajul domnului inspector de stat șef adjunct Oproiu Ionel Emanuel s-a permis ca angajații din cadrul ISCIR, care au statut de funcționari publici în acest caz, să fie implicați în activități comerciale de prestări servicii acordate pe bani unor societăți comerciale cu capital privat. Mai mult, mulți dintre inspectorii din cadrul ISCIR prestează servicii externe în domeniul ISCIR ca PFA! În acest sens putem să dăm exemplu pe domnul director Motounu Daniel și domnul Dumitru Daniel care dau consultanță la SC TUV Karpat SRL și către SC SGS România SA sub protecția domnului inspector de stat șef adjunct Oproiu Ionel. Domnii Motounu Daniel și Dumitru Daniel, simțindu-se protejați de către inspector de stat șef adjunct Oproiu Ionel Emanuel și-au și declarat sumele încasate de la aceste firme și conduc și din umbra firma CUANTUM unde sunt oficial contractați ca și lectori, dar tot ei întocmesc subiectele de examen și organizează aceste examene la autoritatea de resort adică la ISCIR”, se menționează în raportul ajuns la ministrul Economiei Florin Spătaru. Însă, în raport se menționează un aspect extrem de grav și anume că ”au fost identificate un număr de 46 societăți comerciale sau persoane fizice autorizate în care sunt implicați inspectori din cadrul ISCIR, cărora li s-a acordat consultanță” și ”a fost încălcată Legea nr.161/2003 și OUG nr.57/2019”.
Cadou din bani publici pentru prieteni
De asemenea, este de semnalat relația neprincipială de interese dintre inspectorul de stat șef adjunct Ionel-Emanuel Oproiu și Răzvan Ciurciubiși, care în calitatea de inspector de stat șef adjunct a girat semnarea unui contract de prestări servicii din domeniul IT cu firma TAG Information Technology SRL controlată de prietenul lui Răzvan Ciurciubiși, Radu Socoliuc, cu ”care s-au semnat și acte adiționale care încalcă Legea achizițiilor publice”. Însă, contractul nr.5023/07.06.2021 semnat de inspectorul de stat șef adjunct Ionel Oproiu, atenție, nu avea viza de specialitate a Compartimentului Financiar Contabil din cadrul ISCIR. Mai mult, directorul economic Iuliana Szepi a acordat viza de control financiar preventiv prin încălcarea art.3.5 din Normele Metodologice Generale din Ordinul nr. 923/2014 emis de către Ministrul Finanțelor Publice și modificat de Ordinul nr.1139/2015 emis de către Ministrul Finanțelor Publice. Totodată, ”nu s-a identificat niciun document din care să reiasă că firma TAG Information Technology SRL și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale”, ceea ce s-ar putea traduce ca un cadou din bani publici pentru firma prietenului lui Răzvan Ciurciubiși.
Imprimante supraevaluate
Dar, inspectorul de stat șef adjunct Răzvan Ciurciubiși este și cel care coordonează achiziițile publice de la ISCIR. Și atât de bine a coordonat achiziționarea de imprimante încât a luat la 20.000 de lei/bucata deși la Emag era cu doar 4.200 de lei, adică cam de cinci ori mai scumpă.
Deplasări personale decontate de ISCIR
Inspectorul de stat șef adjunct Ionel-Emanuel Oproiu este acuzat că a folosit în interes personal mașina de serviciu-B 345 WIW, deplasându-se, în weekend, acasă la Slatina. La fel ca șeful său a procedat și inspectorul Mirel-Adrian Militaru care s-a deplasat acasă în satul Ulmi, comuna Milcov, județul Olt, cu autoturismul de serviciu B 225 WIW. Dar, acoperirea deplasărilor a fost făcută de Răzvan Ciurciubiși care a semnat foile de parcurs iar directorul economic Iuliana Szepi a aprobat cheltuielile de deplasare din banii publici. Toate ”performanțele” manageriale ale inspectorului de stat șef adjunct Ionel-Emanuel Oproiu sunt cunoscute de către ministrul Economiei Florin Spătaru, dar acesta a preferat să mușamalize jaful de la ISCIR.