Ministrul Economiei mizează pe industria chimică pentru echilibrarea balanței comerciale
România deţine toate ingredientele pentru a face din industria chimică o poveste de succes şi a reuşi, într-un final, să echilibreze şi balanţa comercială, a declarat astăzi, 17 mai, ministrul Economiei, Radu Oprea.
Ministrul Economiei a participat, la Palatul Victoria, la conferinţa la nivel înalt „Calea de tranziţie a industriei chimice din România către economia verde”, organizată de Cancelaria prim-ministrului.
La începutul evenimentului, ministrul Economiei a semnat, alături de Ştefan Vuza, preşedintele Asociaţiei companiilor chimice din România – ROMCHIMICA, o scrisoare de intenţie privind colaborarea în vederea tranziţiei energetice şi climatice în industria chimică din România, document negociat între Guvern şi operatorii din domeniu.
„Geografia ne este prietenă, astăzi, în România. Este o realitate, eram mai demult la limita Uniunii Europene, la frontiera Uniunii Europene, astăzi suntem în prima linie. Faptul că agresiunea rusească în Ucraina a schimbat geopolitica se poate transforma în oportunităţi pentru România. Şi geologia ne este prietenă şi resursele pe care le avem în România nasc oportunităţi, în special pentru industria chimică. Vorbesc aici despre mai multe ingrediente care trebuie să fie parte a reţetei, a poveştii de succes pe care trebuie să o reprezinte dezvoltarea industriei chimice în România, cu toate provocările pe care le avem astăzi referitoare la tranziţia verde”, a declarat Oprea.
El a evidenţiat și potenţialul pe care îl are România în domeniul producţiei de energie verde.
„Energiile regenerabile, investiţiile pe care le facem astăzi în energie verde, faptul că la Marea Neagră raportul Băncii Mondiale arată că există un imens potenţial pentru energia produsă din vânt, energia produsă din gaze şi gazul este în această perioadă de tranziţie şi energia produsă încă o energie verde. Faptul că în 2027 din Marea Neagră, şi, de ce nu, şi de la Caragele, vor fi extrase cantităţi mai mari de gaze înseamnă oportunităţi pentru industria chimică din România. O industrie importantă, cel puţin din raportarea la structura economiei româneşti. Peste 20% din economia românească o reprezintă industria, inclusiv industria chimică”, a afirmat Oprea.
În context, el a subliniat că un al treilea ingredient care poate transforma industria chimică din România într-o poveste de succes îl reprezintă tradiţia pe care ţara noastră o are în domeniul industriei petroliere.
Ministrul Economiei s-a referit şi la provocările generate de costurile procesului de tranziţie verde, menţionând ca surse de finanţare banii europeni, prin Fondul de Inovare şi Fondul de tranziţie justă, dar şi soluţii de finanţare prin scheme de ajutor de stat.
„Important acum este dialogul pe care îl avem împreună şi sper ca memorandumul pe care l-am semnat astăzi, scrisoare de intenţie, să fie încă o cărămidă pe calea pe care am început să construim împreună, astfel încât – şi mă uit la investitorii cu potenţial din această sală – să vină în România şi să investească, pentru că vom avea şi gaz în continuare, şi petrol, şi energie verde, şi posibilitatea de captare şi stocare a carbonului. De ce nu, când vom progresa tehnologic, şi hidrogen. Cred că toate ingredientele sunt astăzi în România pentru a avea din industria chimică o poveste de succes şi a reuşi, într-un final, să echilibrăm şi noi balanţa comercială”, a mai declarat Oprea.