Ministrul educației anunță ultimul an de școală în trei schimburi
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/scoala-orizont-20.jpg)
Ministrul Educației, Daniel David, anunță o schimbare semnificativă pentru sistemul de învățământ preuniversitar din România. Începând cu anul școlar 2025-2026, școala în trei schimburi va fi interzisă prin lege.
Școala în trei schimburi devine ilegală!
Anunțul a fost făcut joi seară în cadrul unui raport de activitate postat pe pagina de Facebook a ministerului. Acesta vine ca o reconfirmare a prevederilor Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care stipulează clar că procesul educațional se va desfășura în maximum două schimburi începând cu următorul an școlar.
Ministrul Daniel David a subliniat că funcționarea școlilor în trei schimburi este o problemă serioasă, care afectează negativ calitatea procesului de învățare.
Deși legislația actuală descurajează această practică și permite unele excepții pentru a asigura desfășurarea activității educaționale, ministrul a recunoscut necesitatea de a găsi soluții pentru a corecta această situație. Astfel, începând din anul școlar 2025-2026, legea va interzice explicit organizarea cursurilor în mai mult de două schimburi. Această măsură reprezintă un pas important spre normalizarea programului școlar și asigurarea unor condiții optime pentru elevi și profesori.
Discuțiile au început cu ani în urmă
Situația școlilor care funcționează în trei schimburi este un vechi subiect de discuție, abordat de mai mulți dintre cei care s-au perindat pe la minister. Conform edupedu, Ligia Deca, fosta ministră a educației, în septembrie 2024 existau 22 de școli în țară cu un astfel de orar.
Majoritatea acestor școli se aflau în București și Ilfov. Motivele principale pentru funcționarea în trei schimburi sunt lipsa spațiului adecvat și neceistatea reabilitării clădirilor școlare. Aceste probleme au dus la relocarea temporară a elevilor în spații alternative. Peste 2500 de elevi au fost relocați doar în sectorul 3 al capitalei datorită șantierelor din unitățile de învățământ.
Rămâne de văzut cum va soluționa ministerul lipsa spațiilor care se pretează activității educaționale, astfel încât să aplice legea începând din următorul an școlar. Mai multe școli din București urmează să intre în reabilitare anul acesta.