Ministrul Educației explică de ce se opune examenului psihologic pentru candidații la Președinție

Publicat: 09 feb. 2025, 16:50, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Ministrul Educației explică de ce se opune examenului psihologic pentru candidații la Președinție
Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației a dezvăluit motivul pentru care nu ar fi de acord cu introducerea unui examen psihologic sau psihiatric pentru candidaţii la Preşedinţie. Pe lângă poziția sa vis-a-vis de această chestiune, Daniel David a propus și câteva soluții.

În cadrul unei intervenții televizate, Daniel David a fost întrebat dacă ar trebui introdus un examen psihologic sau psihiatric pentru persoanele care candidează la funcţia de preşedinte al României. Răspunsul ministrului Educației a fost ”nu”.

Oficialul și-a motivat răspunsul și a declarat că, în unele cazuri, concluziile științifice sunt  bazate pe probabilități, existând, astfel și riscul unor erori de diagnostic. Prin urmare, nu consideră că ar fi corect ca o persoană să își piardă dreptul constituțional de a candida pe baza unor evaluări care pot fi inexacte.

„Nu, pentru că eu, ca om de ştiinţă implicat în aceste domenii, ştiu că concluziile noastre sunt probabilistice şi s-ar putea să ţi se pară că cineva are problemele pe care le punem în lege şi, de fapt, să fie o eroare de diagnostic şi nu mi se pare corect să-i afectezi, ca să spun aşa, dreptul constituţional de a candida”, a argumentat Daniel David pentru Digi24.

Daniel David explică de ce educația este cheia rezolvării problemei

Testarea pshihologică a candidaților nu reprezintă o soluție, însă, educația da. Daniel David argumentează acest lucru și susține că printr-un sistem educațional de calitate, oamenii vor putea identifica singuri candidații nepotriviți și îi vor sancționa prin vot, așa cum funcționează democrația.

„Altceva trebuie să facem: să ne educăm poporul şi tinerii, să nu mai punem zone de analfabetism funcţional atât de uşor în societate, prin educaţie bună, ca oamenii să-şi dea seama, fiindcă totdeauna aşa a funcţionat democraţia: oamenii au realizat ei, la un moment dat, că e ceva în neregulă cu acel candidat şi l-au sancţionat la vot. Asta este atitudinea mea”, a adăugat Daniel David.