Ministrul Educației propune schimbări importante în anul școlar 2025-2026. Câți elevi vor fi într-o clasă

Publicat: 10 dec. 2024, 17:25, de Corina Oprea, în Educație , ? cititori
Ministrul Educației propune schimbări importante în anul școlar 2025-2026. Câți elevi vor fi într-o clasă

Începând cu anul școlar 2025-2026, structura claselor de liceu va suferi modificări semnificative, potrivit unui proiect depus de Ministerul Educației. Noul regulament stabilește un număr standard de 24 de elevi pentru clasele a IX-a din liceele teoretice, vocaționale și tehnologice. Aceste schimbări se bazează pe prevederile Legii învățământului preuniversitar și au ca scop eficientizarea procesului educațional, dar și adaptarea la noile realități din sistemul de învățământ.

Ministerul Educației, de la flexibilitate la standardizare

În prezent, Legea învățământului preuniversitar prevede că o clasă poate avea între 15 și 26 de elevi, cu o medie de 22. Totuși, printr-o ordonanță de urgență emisă în decembrie 2023, aplicabilitatea acestor prevederi a fost amânată până la începutul anului școlar 2025-2026. Conform noilor reglementări, toate formațiunile de studiu noi – cum ar fi clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a – vor fi formate din 24 de elevi.

Această standardizare a fost motivată de necesitatea unei mai bune organizări a procesului de învățare și de asigurarea unor condiții echitabile pentru elevi. De asemenea, se dorește o distribuție mai uniformă a resurselor umane și materiale în școli.

Deși majoritatea claselor vor respecta noul standard, există și excepții. Clasele din învățământul liceal cu frecvență redusă sau seral, dar și anumite clase din filiera tehnologică vor putea avea până la 26 de elevi. Mai mult, învățământul terțiar postliceal și de maiștri va permite un număr maxim de 28 de elevi pe clasă.

În situații excepționale, școlile vor avea posibilitatea să ceară suplimentarea numărului de elevi peste limita impusă. Inspectoratele școlare județene (ISJ) sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pot aproba un număr suplimentar de până la doi elevi, iar pentru depășiri mai mari, aprobarea va fi acordată de Ministerul Educației.

Modificările vizează toate tipurile de învățământ preuniversitar, inclusiv filierele teoretice, vocaționale și tehnologice. Clasele din liceele de artă, sportive, pedagogice sau teologice vor respecta și ele noul standard de 24 de elevi. Aceasta reprezintă o provocare pentru școlile care funcționează deja la capacitate maximă sau care au dificultăți în gestionarea fluxului de elevi.

În cazul educației timpurii și al ciclurilor primare și gimnaziale, schimbările sunt similare, cu accent pe crearea unor formațiuni de studiu echilibrate și eficiente. Clasele pregătitoare, de exemplu, vor fi organizate tot pe modelul celor cu 24 de elevi.

”În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face cu încadrarea în numărul maxim de beneficiari primari ai educației la grupă/formaţiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Pentru situațiile excepționale în care se solicită depăşirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei, conform metodologiei în vigoare”, este precizat în lege.