Ministrul Energiei, despre nevoile României: „Ceea ce ne lipseşte este o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj”

Publicat: 14 nov. 2024, 21:03, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Energiei, despre nevoile României: „Ceea ce ne lipseşte este o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că România este pe cale să realizeze un proiect strategic în domeniul hidroenergiei, menționând că deși țara dispune de resurse naturale favorabile, experiență și o tradiție solidă în producția de energie, îi lipsește o hidrocentrală modernă de mare capacitate cu acumulare prin pompaj.

Ministrul Energiei, despre planurile pentru România

Burduja a subliniat că această hidrocentrală, planificată la Tarnița-Lăpuștești, va fi construită după ani de amânări și neglijență.

În cadrul reuniunii Comitetului Interguvernamental al Asociației Internaționale a Hidroenergiei, eveniment de importanță strategică în sectorul energetic, ministrul a amintit că România, împreună cu Serbia, operează una dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa, situată la Porțile de Fier I, cu o capacitate de 2.160 MW.

El a menționat că România are în prezent toate condițiile favorabile pentru a dezvolta sectorul hidroenergetic, fiind sprijinită atât de poziția geografică, cât și de o companie puternică de profil, Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii de energie din Europa.

Potrivit lui Burduja, lipsa unei capacități de stocare a energiei pe termen lung a devenit o problemă critică, mai ales în contextul integrării surselor regenerabile. El a subliniat că, deși se fac investiții în soluții de stocare, cum sunt bateriile, acestea nu sunt suficiente pentru stabilizarea sistemului energetic național. De aceea, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj este văzută ca o soluție esențială, nu doar pentru a echilibra rețeaua, ci și pentru a reduce costurile energiei pentru consumatorii finali.

”Astăzi am participat la Reuniunea Comitetului Interguvernamental al Asociaţiei Internaţionale a Hidroenergiei pe tema dezvoltării hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj. Eveniment de nivel înalt, subiect de grad zero.

Am amintit faptul că România, împreună cu Serbia, are cea mai mare hidrocentrală din Europa la Porţile de Fier I, cu o putere instalată de 2160 MW. Avem tradiţie, experienţă, cunoaştere, natura care ne ajută şi una dintre cele mai mari companii de energie din Europa – Hidroelectrica”, a scris, joi seară, pe Facebook, ministrul Energiei.

Ministrul a anunțat că, în urma unui parteneriat recent semnat cu gigantul japonez JP Itochu Corporation, proiectul Tarnița-Lăpuștești va intra în faza de implementare. Această „baterie verde”, așa cum a fost numită de Burduja, va oferi și protecție împotriva inundațiilor, aducând beneficii locuitorilor din zonă. Oficialul a adăugat că România va valorifica această șansă de a dezvolta mai multe proiecte similare, în ciuda provocărilor și obstacolelor întâmpinate.