Ministrul Energiei, dezamăgit de ceea ce se întâmplă la Azomureș
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că este „uşor dezamăgit” de faptul că producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş a oprit producţia în momentul în care a crescut preţul la gazele naturale, iar, acum, când se revine la preţurile de dinainte de criză, nu se lucrează într-un ritm susţinut.
Virgil Popescu le-a reproșat celor de la Azomureș că au avut gaze pe stoc în perioada în care prețul ajunsese foarte mare și au preferat să le vândă. Mai mult, combinatul a beneficiat și de ajutorul pentru consumatorii mari de energie electrică și cu toate acestea producția a fost oprită.
„Eu sunt uşor dezamăgit de cei de la Azomureş, pentru că dacă pot să înţeleg că atunci când preţul gazului natural a fost foarte mare a oprit producţia cu toate că au avut gaze pe stoc şi le-au vândut, poate că asta nu se ştie, dar eu le-am mai spus acest lucru. Au avut gaze pe stoc şi le-au vândut, cumpărate din 2021, le-au vândut la începutul lui 2022 şi au oprit producţia, au beneficiat de ajutorul pentru consumatorii mari de energie electrică, iar acest ajutor n-a fost deloc de lepădat. În anul 2021 şi anul 2020 a oprit producţia, iar acum când gazul este la cea mai joasă cotaţie, ne întoarcem la preţurile de dinainte de criză. Este vreo 100 şi ceva de lei, 140 lei pe Bursa Română de Mărfuri”, a declarat, joi, la Târgu Mureş, Virgil Popescu într-o conferinţă de presă.
Romgaz şi Petrom ar fi făcut oferte Azomureş, spune Popescu, dar acționarii elvețieni au preferat să importe îngrăşăminte şi să facă trading.
„Romgazul le-a făcut ofertă, Petromul le-a făcut ofertă. Nu pornesc combinatul într-un ritm susţinut, nu aşa parţial, şi preferă să importe anumite îngrăşăminte şi să facă trading. Ok, tradingul este foarte bun, dar eu cred că investiţia la Azomureş, când a fost făcută şi decizia de a achiziţiona combinatul, a fost făcută să producă aici”, a precizat ministrul Economiei.