Ministrul Energiei vine cu vești bune pentru români: Preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor fi mai mari decât iarna trecută

Publicat: 28 oct. 2024, 20:48, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Energiei vine cu vești bune pentru români: Preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor fi mai mari decât iarna trecută

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit recent asigurări că facturile la gaze și energie nu vor crește în această iarnă față de iarna precedentă, afirmând că măsurile pregătite pentru sezonul rece sunt bine puse la punct. Burduja a subliniat că, în condițiile unei ierni normale, România dispune de rezerve energetice adecvate, cu depozitele de gaze naturale „suprapline” și un nivel de umplere de aproape 70% în lacurile de acumulare.

Ministrul Energiei, clarificări în privința facturilor

Pentru protecția cetățenilor, schema de compensare-plafonare a prețurilor este menținută până la data de 1 aprilie, un mecanism important în contextul instabilităților internaționale care influențează piețele de energie.

Burduja a subliniat că facturile consumatorilor casnici nu vor depăși anumite praguri: pentru gaze, prețul maxim va rămâne plafonat la 0,31 lei/kWh, iar pentru energia electrică, costurile vor varia în funcție de consum, între 0,68 lei/kWh pentru consumuri sub 100 kWh și până la 1,3 lei/kWh pentru consumuri care depășesc 300 kWh pe lună.

Aceste măsuri, a explicat ministrul, sunt menite să îi protejeze pe români de fluctuațiile de pe piața globală de energie, influențată în mod special de factori externi, cum ar fi conflictele din Orientul Mijlociu sau situația incertă a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina.

„Preţurile nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, acestea depind de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României.

Depind de situaţia din Orientul Mijlociu, depind de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta.

Deci pentru un consumator casnic, el nu va fi facturat cu mai mult de 0,31 lei/kWh la gaz, acela este plafonul maxim, iar la energie electrică, în funcţie de nivelul de consum, 0,68 lei/kWh pentru un consum total sub 100 kWh pe lună sau până la 1,3 lei/kWh pentru un consum de peste 300 kWh pe lună”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferinţa Focus Energetic.

De asemenea, pregătirile pentru iarnă au fost inițiate devreme, începând cu 1 septembrie, iar Burduja a menționat că, în cazul unor episoade de vreme extremă, cum ar fi viscolele sau gerul de durată scurtă, România nu ar trebui să întâmpine probleme majore în asigurarea energiei necesare.

În ceea ce privește rezerva de gaze naturale, acesta a precizat că stocurile actuale au depășit chiar și ținta europeană, cu depozite de 3,28 miliarde de metri cubi de gaze naturale, depășind cu 77 de milioane de metri cubi stocul de anul trecut.

Ministrul a subliniat și capacitatea României de a trece iarna bazându-se în mare parte pe gazele produse la nivel național, fără a fi nevoie de importuri substanțiale, cu excepții punctuale. În conformitate cu angajamentele europene, România trebuie să atingă o capacitate de stocare de 90% pentru gaze naturale până la 1 noiembrie 2024, obiectiv care pare deja pe cale să fie realizat cu succes.