Ministrul Fechet avertizează: urșii din Transfăgărășan ar putea ajunge în gospodării după închiderea drumului

Publicat: 14 sept. 2024, 11:05, de Autor: Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Fechet avertizează: urșii din Transfăgărășan ar putea ajunge în gospodării după închiderea drumului
Măsuri radicale pentru urși. Mircea Fechet anunță că prima capcană a fost instalată pe Tranfăgărășan: Siguranța oamenilor este prioritară

Problema urșilor care apar pe marginea drumurilor sau în gospodării în România a devenit tot mai gravă, iar autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a proteja atât animalele, cât și oamenii. O zonă cu risc ridicat este Transfăgărășanul, unde urșii sunt atrași de resturile de mâncare lăsate de turiști, iar autoritățile avertizează că închiderea drumului în sezonul rece ar putea agrava situația.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, la B1 TV, că se vor lua măsuri pentru relocarea mai multor exemplare de urși din zonele frecventate de turiști, în special din zona Transfăgărășanului, în sanctuarul de la Zărnești. Acesta a avertizat că, odată ce drumul va fi închis, există riscul ca urșii, obișnuiți să fie hrăniți de turiști, să caute surse de hrană în gospodăriile oamenilor.

„Când Transfăgărașanul va fi închis, există riscul ca urșii să aleagă calea ușoară de a se hrăni și, în lipsa feliei de pizza aruncată pe geamul mașinii, să ajungă în gospodăriile oamenilor,” a avertizat Mircea Fechet.

Panouri de avertizare pentru turiști

În încercarea de a reduce interacțiunile periculoase dintre urși și oameni, autoritățile urmează să instaleze panouri de avertizare pe Transfăgărășan, care să informeze turiștii în română și engleză despre pericolul și ilegalitatea hrănirii urșilor.

„În această săptămână, sper eu să avem montate panourile de informare pe Transfăgărășan. Vor fi 10 panouri de avertizare, din care turiștii vor afla că hrănirea urșilor este ilegală și sancționată cu amendă contravențională. Un urs hrănit nu înseamnă altceva decât un urs condamnat la moarte,” a subliniat ministrul Mediului.

Relocarea urșilor în sanctuare

O soluție imediată propusă de autorități este relocarea urșilor în sanctuare special amenajate. Sanctuarul de la Zărnești, un parteneriat public-privat, este una dintre destinațiile unde ar putea fi mutați urșii din zonele intens circulate. Ministrul a mai anunțat că se lucrează la finalizarea complexului de urși de la Timișu de Jos, județul Brașov, care va putea găzdui între 60 și 100 de urși.

„Mă bucur că, tot anul acesta, vom termina de construit complexul de urși de la Timișu de Jos. Acolo vom putea muta între 60 și 100 de urși, în funcție de vârsta acestora,” a declarat Fechet, adăugând că această infrastructură va ajuta la protejarea animalelor și a populației.