Ministrul Finanțelor anunță semnarea contractului de finanțare pentru construirea primului spital regional
La jumătate de an de când s-a anunțat că Guvernul va împrumuta 250 milioane de euro pentru construirea spitalului regional din Iași, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, iese public să ceară, în sfârșit, să i se permită contractarea creditului.
Mesajul a fost transmis vineri, pe pagina de Facebook a demnitarului.
„Am solicitat Guvernului împuternicirea să semnez contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de 250 milioane euro, pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași”, a scris Nazare.
Conform acestuia, finanțarea de la BEI va asigura 60% din necesarul fondurilor pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași, urmând ca restul de 40% să fie acoperit din fonduri nerambursabile și din bugetul de stat.
În septembrie, anul trecut, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății la acel moment, anunța că Spitalul Regional de Urgență Iași era cel mai avansat dintre cele trei care se vor construi în România și se afla la faza de proiect, la verificatori de proiecte. Alte două unități medicale cu paturi de aceeași anvergură urmează să fie ridicate la Cluj-Napoca și Craiova.
Construcţia a trei din cele opt spitale regionale de urgenţă, respectiv Iaşi, Cluj şi Craiova a fost deja demarată de Ministerul Sănătății (MS) și va fi susţinută din fonduri europene nerambursabile atât în cadrul exercițiului financiar actual, cât și din exercițiul financiar viitor 2021- 2027.
Conform documentației tehnice, noul spital din Iași ar urma să aibă șapte nivele, dintre care două la subsol. Partea supraterană va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și unitățile de spitalizare. Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport iar unitatea va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.
Capacitatea va fi de 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe, etc.
Astfel, spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 290/2019 pentru aprobarea indicatorilor tehnico- economici ai obiectivului de investiţii „Spital Regional de Urgenţă Iaşi”, valoarea investiției este de aproximativ 500 milioane euro. Bugetul include costurile legate de construcție, echipamente tehnologice și alte cheltuieli specifice conform devizului (proiectare și asistență, comisioane și taxe, probe tehnologice și teste și alte cheltuieli diverse și neprevăzute).