Ministrul Florin Barbu anunță amenzi uriașe: Delistarea unui produs românesc cu preț mai mic va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut declarații importante privind protecția produselor românești și combaterea practicilor comerciale neloiale din sectorul alimentar.
În cadrul unei discuții în Comisia economică din Senat, ministrul a prezentat o serie de măsuri menite să asigure un tratament echitabil pentru producătorii autohtoni și să protejeze interesele consumatorilor.
Una dintre măsurile anunțate de ministrul Barbu vizează acordarea de amenzi pentru practicile comerciale incorecte. „Dacă un producător român oferă un preț mai mic decât prețul importat pentru același produs, amenda va fi de 5% pe cifra de afaceri. Este o amendă foarte mare”, a subliniat Barbu.
O altă preocupare a fost legată de plafonarea adaosului comercial impusă procesatorilor și retailerilor. Barbu a explicat că producătorii se plâng că retailerii i-au obligat să reducă prețurile, iar acest lucru poate afecta profitabilitatea acestora. Cu toate acestea, ministrul a argumentat că limitarea adaosului comercial este esențială pentru a asigura transparența și echitatea în piață.
În ceea ce privește posibilitatea ca această plafonare să ducă la dispariția unor producători locali, Barbu a subliniat că măsura are scopul de a proteja interesele acestora și că volumul de vânzare al produselor românești a crescut cu 20-30% de la implementarea acestei politici.
În final, ministrul a anunțat că măsurile vor fi implementate imediat, după finalizarea discuțiilor cu reprezentanții industriei. De asemenea, el a subliniat necesitatea respectării unor standarde ridicate în ceea ce privește calitatea produselor, astfel încât consumatorii să beneficieze de produse sigure și sănătoase.
Totodată, ministrul Barbu a evidențiat importanța respectării regulilor europene în ceea ce privește etichetarea produselor, subliniind necesitatea unei transparențe totale pentru consumatori. El a promis că vor fi întreprinse acțiuni ferme pentru a asigura respectarea acestor standarde și a anunțat verificări periodice în magazine pentru a asigura conformitatea cu normele în vigoare.
Redăm în continuare declarația integrală a ministrului Florin Barbu:
”Dacă amesteci toate produsele și în cazul în care un producător român dă un preț mai mic față de prețul din import pe același produs, amenda va fi de 5% pe cifra de afaceri și vă spun că este o amendă foarte mare. Părinte, domnule ministru, patru branduri la un singur produs pe raft sau patru bucăți puse pe raft la fiecare brand? Patru bucăți la raft. Traficer, ca să înțeleagă și oamenii.
Dacă luăm un exemplu, dacă avem smântână de la Laco, nu vedem pe raft 100 de cutii de smântână de la Laco, vedem doar 4. Și legat de această ordonanță privind plafonarea adaosului comercial, producătorii se plâng că retailerii i-au obligat să reducă prețul pe care îl cer pentru produsele lor, astfel încât ei să-și păstreze cumva profitul sub această plafonare. Cum se rezolvă această situație?
Nu reclamă pentru că și dumneavoastră vă gândiți, dacă ați fi în mediul de afaceri, pentru a avea un profit mai mare, un adaos comercial limitat, trebuie să achiziționați acel produs mai scump. Este normal, nu? Atâta timp cât nu poți să pui mai mult de 20% adaos comercial, retailerii ar trebui să meargă, nu este afectat producătorii, pentru că retailerul care vrea să înregistreze un profit mai mare, trebuie să ceară un preț mai mare la produsul pe care îl pune pe raft.
Există posibilitatea ca această plafonare a adaosului comercial să ducă la dispariția anumitor producători locali, pentru că au fost unii dintre ei care s-au plâns. Nu astăzi, dar în trecut. Nu au putut să reziste, așa cum spuneam tot timpul, că nu se găsesc acele 21 de produse care sunt transpuse în ordonanță, că e penurie de aceste produse. Eu nu am văzut acest lucru. Și mai mult de atât, să știți că cele 21 de produse pe care a fost plafonat adaosul comercial, volumul de vânzare a crescut cu 20-30%.
Ce timp ne așteptăm să fie implementată măsura? Imediat, după ce vom finaliza discuțiile, pentru că așa am făcut și prima oară. Am avut un dialog direct cu procesatorii și cu retailerii. Probabil în maxim o săptămână, după ce avem aceste discuții, acest act normativ va fi pus atât în guvern, cât și ca un proiect de lege în Parlamentul Românesc.
Ce înseamnă toate produsele românești? Tot ceea ce se procesează în România. Câți producători români n-au mai avut acces la rafturile supermarketurilor? Eu vă spun că dacă mergem în magazinele de retail, găsim produse românești. Produsele românești reclamă că au fost scoase.
Când veți rezolva problema acestor companii care spun că au fost delistate? Nu se mai poate fi delistate. În cazul în care fac această practică comercială neloială și delistează la un preț mai mic decât cel din import, vor avea o contravenție de 5% pe cifra de afaceri. Și credeți-mă că este o amendă foarte mare.
Dacă produsele românești sunt acreditate chiar internațional, e normal că sunt sanitari veterinari foarte buni, iar aceste produse respectă rețeta. Pentru că nu pot fi acreditate, nu pot fi verificate de instituțiile statului și folosesc exact materia primă care este trecută în rețetă. Plafonarea se va face doar la retailer? Nu, se va face și la procesator și la retailer.
Pentru că un adaos comercial de 20% peste cheltuielile directe și indirecte eu consider și cred că este un adaos, practic un profit net pentru fiecare procesator și pentru fiecare retailer. Pentru că a apărut informația că doar la retailer se va face. Nu, nu va fi pe toleranță așa cum am vorbit, fără materia primă, fără producător.
Și vorbim de suma de din ce au început un studiu de plafonare. Studiul îl avem de la Consiliul Concurenței prin care am văzut că plafonarea adaosului comercial a dus la reduceri între 8% și peste 32% la raft. Ăsta este studiul pe care îl face Consiliul Concurenței și lunar mi-l transmit către Ministerul Agriculturii și dacă vreți aveți aici o fișă chiar întocmită pe data de 27.05 prin care vi le citesc.
Iunie 2023 față de aprilie 2024. Morcovii au scăzut cu minus 34,80%. Mălaiul minus 33,74%. Făina minus 36,50%. Magiunul de când a fost introdus din decembrie 2023 până în aprilie 2024 minus 22,69%. Untul cu 20%. Și și alte produse care sunt ouă 10% și alte produse.
Aveți o estimare câte produse? Vorbim de sute de mii de produse. Toate produsele care sunt procesate în România. Cum vă explicați, domnule Ministru, că niște produse atât de slabe, vorbeați de untul acela care e făcut din zer. De ce există pe rafturile din România asemenea produse? De ce românii ajung să consume astfel de subproduse?
Pentru că directivele europene îți permit să pui la raft. Sunt anumite directive europene care îți permit, dar etichetarea la retailer ar trebui să arate foarte clar așa cum v-am spus când am fost președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților am dat o lege foarte importantă prin care consumatorii să vadă foarte clar la raft produse numai din lapte și produse din lapte cu adaos de grăsimi vegetale. În momentul de față nu se respectă.
Am atras atenția ANPC-ului și altor instituții inclusiv ANSVSA ca în perioada următoare să verifice aceste aspecte și vreau să vedem în România rafturi separate. Mulțumesc!”