Ce spune ministrul Justiției despre inculpatul Ion Iliescu în dosarul Mineriada

Publicat: 03 apr. 2025, 08:06, de Rona David, în Justitie , ? cititori
Ce spune ministrul Justiției despre inculpatul Ion Iliescu în dosarul Mineriada

Parchetul General a anunțat trimiterea în judecată, în dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990, opt persoane, printre care fostul președinte Ion Iliescu. Întrebarea rămâne dacă președintele Iliescu, în situația în care a fost trimis în judecată după atâta timp, dar mai ales la această vârstă, mai reprezintă un element care ar putea să afecteze imaginea PSD?

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, într-o intervenție la B1, a explicat cum pot fi privite lucrurile. Orice figură politică are lumini și umbre, care vor fi analizate cu atenție de istorie și de cei care vor veni după dl. Ion Iliescu – este opinia ministrului Justiției.

„Aici sunt două lucruri de menționat. Unul pe coordonata juridică, și anume că acest rechizitoriu semnifică doar sesizarea instanței de judecată. Adevărul judiciar cu privire la un moment foarte important al istoriei noastre va fi aflat atunci când se va pronunța o hotărâre definitivă, iar până la acea hotărâre, persoanele menționate de dumneavoastră beneficiază, în statul de drept care este astăzi România, de prezumția de nevinovăție.

Pe de altă parte, în ceea ce privește figura istorică și politică a domnului Ion Iliescu, aici bineînțeles că aceasta va fi supusă unei judecăți a istoriei, a politologilor în ceea ce privește componenta sa politică, a partidului din care a făcut parte.

Iar orice figură politică are lumini și umbre, care însă vor fi analizate cu atenție de către istorie și de către cei care vor veni după dl. Ion Iliescu”.

Ministrul Justiției a mai spus că Ion Iliescu are anumite merite politice, continuând:

„Poate există și erori, dar, repet, aceste lucruri trebuie analizate cu foarte mult discernământ și atenție de cei care îi urmează, de cei care sunt prezenți și de cei care vor fi în viitor în activitatea politică”.

În dosarul Mineriada mai sunt inculpați fostul premier Petre Roman, fostul șef SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Gelu Voican Voiculescu și fostul lider sindical al minerilor Miron Cozma sunt inculpați în dosar și sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. În dosar mai sunt inculpați generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu și colonelul în rezervă Petre Peter.

Potrivit comunicatului procurorilor, „în luna iunie 1990, cei mai înalți factori decizionali în statul român la acel moment – Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutați de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, printre care Măgureanu Virgil – directorul Serviciului Român de Informații, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”.