În urma unui incident tragic, în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat măsuri drastice pentru gestionarea populației de urși din România. Incidentul, raportat marți printr-un apel la 112, a avut loc în zona Cascadei Caraiman, unde tânăra a fost atacată și târâtă de animalul sălbatic. Echipele de salvare au găsit ulterior trupul neînsuflețit al victimei, iar cazul a fost preluat de Medicina Legală pentru necropsie.
Mircea Fechet a transmis condoleanțe familiei îndurerate și a subliniat importanța protejării vieții umane, afirmând că „nimic nu este mai presus decât viața umană”. Ministrul a propus stabilirea unui număr precis de urși care ar trebui împușcați pentru a preveni atacurile viitoare. Într-o declarație la Antena 3 CNN, Fechet a menționat că anul trecut a propus uciderea a 500 de urși, însă doar 220 de exemplare au primit aprobarea necesară pentru a fi eliminate.
”Transmit condoleanțe familiei victimei. Așa cum am spus-o și în trecut, eu cred că datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea. Înainte de toate, trebuie să protejăm viața oamenilor. Nimic nu este mai presus de viața umană”, a spus Mircea Fechet.
Acesta a continuat prin a susține că: ”Acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.”
Fechet a recunoscut că România se confruntă cu o problemă semnificativă în ceea ce privește populația de urși, estimată la peste 8.000 de exemplare. El a subliniat că relocarea urșilor nu a avut succes, aceștia continuând să reprezinte un pericol pentru oameni. În acest context, ministrul propune eutanasierea sau împușcarea urșilor ca soluție necesară pentru protejarea vieților omenești.
”Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș. (…) Acest urs n-a mai fost mutat. Era un urs necrotaliat, se pare că nu a fost relocat din altă parte. Mi-au spus că era o femelă fără pui, deci nu putem suspecta că a încerca să-și apere puii”, spune Ministrul Mediului.
Ministrul Mediului intenționează să propună Academiei Române un ordin similar celui de anul trecut, care să reglementeze cotele de prevenție și de intervenție, vizând gestionarea adecvată a populației de urși prin măsuri drastice, inclusiv împușcarea sau eutanasierea acestora. Fechet a concluzionat că doar prin gestionarea corespunzătoare a problemei urșilor, astfel de tragedii pot fi evitate în viitor.
”Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România. Voi propune Academiei Române un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție, similar cu cel de anul trecut pentru 500 de exemplare. Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat”, a încheiat Mircea Fechet.