Ministrul Mediului: Apa, o resursă pe care trebuie s-o drămuim cu atenție

Publicat: 15 iul. 2024, 11:37, de Mariana Olteanu, în Mediu , ? cititori
Ministrul Mediului: Apa, o resursă pe care trebuie s-o drămuim cu atenție
Inquam Photos / Alex Nicodim

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, avertizează că iulie 2024 ar putea deveni cea mai călduroasă lună iulie înregistrată vreodată, în contextul unui nou record de cod roșu de caniculă ce acoperă aproape toată România. Fechet subliniază necesitatea unei coordonări eficiente între autoritățile centrale și locale pentru a asigura accesul populației la apă potabilă și pentru a diminua efectele secetei severe.

Fechet: Se pare că și iulie va stabili un record absolut ca fiind cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor

Mircea Fechet a declarat că România se confruntă cu un nou record pentru durata codului roșu de caniculă, acoperind aproape întreaga țară. El a menționat că astfel de evenimente devin din ce în ce mai frecvente și că luna iulie se preconizează a fi cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor ANM. De asemenea, a subliniat că anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată. În acest context, se pune problema gestionării unei resurse extrem de importante: apa.

„Din păcate, discutăm despre un nou record legat de perioada pe care se întinde un astfel de cod roșu, care acoperă aproape toată România. Din nefericire, astfel de vești proaste primim tot mai des. (…) Din ce spun colegii, se pare că și iulie va stabili un record absolut ca fiind cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor pe care ANM le face. Nu putem decât să aștetăm astfel de vești în continure. Amintim că 2023 a fost cel mai călduros an pe care l-am avut vreodată.

Avem secetă pedologică, avem oameni care în fiecare zi suferă sau se îmbolnăvesc din cauza căldurii. E nevoie de coordonare între minister și autoritățile locale, pentru a ne asigura că populația are apă potabilă și autoritățile locale iau măpsuri ca populația să nu sufere”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului: Apa, o resursă pe care trebuie s-o drămuim cu atenție

Ministrul Mircea Feche atrage atenția asupra diferitelor priorități în gestionarea apei în România: agricultorii doresc apă pentru irigații, Hidroelectrica se concentrează pe securitatea energetică, iar primarii prioritizează alimentarea populației cu apă potabilă.

Oficialul avertizează că în viitor conflictele legate de utilizarea apei vor fi tot mai frecvente și subliniază că România se confruntă cu pierderi semnificative de apă din cauza irigațiilor și poluării, în special din agricultură. Feche subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a gestiona corespunzător resursele de apă, acordând prioritate apei potabile pentru populație.

„Să vă spun cu managementul apei… Aici depinde pe cine întrebi, că dacă întrebi agricultorii, ei vor spune pe bună dreptate că trebuie să ne asigurăm că folosim apa în agricultură, dacă întrebăm colegii de la Hidroelectrica, ei ne vor spune că securitatea energetică a României e cea mai importantă, dacă întrebăm primarii, și eu le dau dreptate, ei vor spune că prioritate ar trebui să aibă alimentarea cu apă potabilă a populației. (…)

Cred că pe viitor astfel de conflicte vor fi tot mai dese. Un lucru despre care se vorbește puțin azi în România e cel legat de resursa de apă pe care o avem, fie că vorbim de apele subterane sau cele supraterane.

Din nefericire, pe termen lung ne vom confrunta cu o diminuare a acestei surse pe care, dacă nu o vom gestiona corespunzător, s-ar putea să avem cu toții de suferit. Spun asta referindu-mă la faptul că România pierde foarte multă apă și când vorbim de irigații, despre agricultură, despre contaminarea resurselor de apă cu poluanți și mare parte din acești poluanți sunt din agricultură.

Va trebui să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că vom drămui apa pe care o avem, înțelegând că prima dată trebuie să beneficieze populația de apă potabilă, apoi restul ceilalalți”, a mai spus ministrul Mircea Fechet pentru B1Tv.