Ministrul Mediului, despre lupta cu poluarea: „Punctele negre ale României sunt controlate de o mafie întreagă”

Publicat: 25 ian. 2025, 20:46, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Mediului, despre lupta cu poluarea: „Punctele negre ale României sunt controlate de o mafie întreagă”

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus în discuție planurile de combatere a poluării ilegale din România.

Printre măsurile discutate, ministrul a menționat schimbarea legislației pentru a permite autorităților să intervină pe proprietățile celor care poluează, chiar și în cazul unor activități ilegale desfășurate pe terenuri private. Acesta a vorbit despre provocările majore întâmpinate în combaterea poluării, în special în anumite zone ale țării unde „vorbim despre o mafie întreagă”, implicată în incendierea ilegală a deșeurilor și alte practici dăunătoare pentru mediu.

„În jurul Bucureștiului, avem senzorii înroșiți, avem probleme cu poluarea”

Ministrul Mediului a subliniat faptul că zone precum Sintești și Vidra sunt focare de poluare, unde activitățile ilegale sunt frecvente. „În jurul Bucureștiului, cu precădere, avem senzorii înroșiți, avem probleme cu poluarea. Acolo putem spune că în zona Sintești, în zona localității Vidra, există un focar. Putem să-l numim o comunitate întreagă. Printre altele, se ocupă și cu incendierea deșeurilor și aia e o problemă pe care o gestionăm în limita cât poate gestiona Ministerul Mediului, cu cei 10 comisari de la Garda de Mediu Ilfov”, a declarat Fechet. În aceste zone, activitățile ilegale au un impact major asupra mediului înconjurător și sănătății publice.

Tehnologia dronei pentru monitorizare: „Știm ce se întâmplă în fiecare centimetru”

Mircea Fechet a explicat că în prezent autoritățile au la dispoziție tehnologie de ultimă oră pentru a monitoriza aceste zone afectate de poluare. „În ultima lună, împreună cu colegii mei din minister, am fost în zona respectivă și folosind niște drone, folosit o metodă foarte bună de scanare a întregului teritoriu. Am pus cap la cap 3.000 de fotografii de înaltă rezoluție și putem spune că știm ce se întâmplă în fiecare centimetru din acea zonă.” Aceasta abordare permite autorităților să identifice activitățile ilegale și suspecții din zonă, cum ar fi depozitarea ilegală a deșeurilor, dezmembrarea auto neautorizată și manipularea altor tipuri de deșeuri periculoase.

Ministrul a continuat să detalieze activitățile specifice desfășurate în aceste comunități: „Acolo există niște activități pe care noi le considerăm cel puțin suspecte și în rândul unu și în rândul doi și în rândul trei de case. Unii se ocupă cu fiare vechi, alții se ocupă cu acumulatori auto, alții se ocupă cu deșeuri din echipamente electrice, alții cu cabluri. Știm care are cântar în curte și care n-are, știm care are camion în curte și care n-are. Știm cine dezmembrează ilegal autovehicule scoase din uz și cine are în curte doar grătarul.”

Modificări legislative pentru a putea interveni pe proprietăți private

Unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Mediului este modificarea legislației pentru a putea interveni direct pe terenurile private ale celor care poluează. „În acest moment pregătim o modificare a legislației prin care să dea dreptul statului român ca atunci când identifică o problemă la cineva în curte, pe proprietate privată, că e important acest aspect, o problemă care ar putea pune în pericol sănătatea celor din jur… să putem intra pe proprietatea respectivă, iar nefiind a statului român, nefiind domeniu public și, între ghilimele, să facem curățenie și să luăm măsuri”, a explicat Fechet.

„Vorbim despre o mafie întreagă”

Ministrul a insistat asupra complexității problemei, subliniind că poluarea ilegală din aceste zone nu poate fi considerată doar o problemă de mediu, ci un fenomen infracțional de mari proporții. „Vorbim despre o industrie, acolo vorbim despre camioane cu deșeu intrat ilegal în țară, care ajung și acolo și sunt rezolvate în acel loc, fără îndoială, ceea ce se întâmplă la Sintești. Și mai sunt câteva puncte negre pe harta României în județul Dâmbovița, în județul Giurgiu, prin apropiere, în alte județe. Dar ceea ce se întâmplă acolo nu e doar o chestiune de mediu și nu poate fi rezolvată doar de mediu. Acolo vorbim despre o mafie întreagă, vorbim despre un proces infracțional complex unde, fără acte, de cele mai multe ori fără niciun fel de autorizație de mediu sau de altă natură, cantități importante de deșeuri ajung să fie incendiate, ajung să fie pierdute pe acele câmpuri”, a detaliat Fechet.

Lipsa de resurse pentru a combate problema

Ministrul Mediului a recunoscut că, în ciuda eforturilor Gărzii de Mediu, problema nu poate fi rezolvată doar cu resursele actuale. „Repet, cei 10 sau nouă comisari ai Gărzii de Mediu Ilfov nu o să reușească niciodată să rezolve acea problemă. Acolo prima întrebare este legată de activitatea acelor oameni, cât de legală e sau nu și a doua chestiune este legată de măsurile sociale, măsuri de reintegrare a acelor oameni”, a concluzionat ministrul.