Ministrul Mediului, Mircea Fechet: ”Viața omului trebuie protejată în fiecare zi”

Publicat: 20 feb. 2024, 21:03, de Manuela Dumitru, în News , ? cititori
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: ”Viața omului trebuie protejată în fiecare zi”

Viața omului este cea mai importantă. O gospodărie stricată de urși se repară, o cultă distrusă de urși poate fi despăgubită, dar viața omului nu poate fi măsurată și nici redată, dacă a fost curmată de un animal sălbatic. La Dialogurile Puterii, ministrul Mediului, Mircea Fechet, ne spunea că, ministru fiind, trebuie ”să abordez frontal problema urșilor pentru că viața omului este mai presus decât orice.”

Dacă ne uităm la numărul de apeluri la 112, este o certitudine că urșii au devenit o problemă prin aparițiile lor în sate și orașe, prin valoarea pagubelor provocate în  gospodării și  culturi agricole. Statul român e obligat să-i despăgubească oameni, dar când e vorba despre mutilările sau viețile curmate de către urși, adevărate tragedii, ministrul Mediului susține că: ” Am spus-o mereu și folosesc orice prilej de a începe cu faptul că viața omului este mai presus decât orice. Nu poate fi nimic altceva mai important. Din acest motiv, împreună cu  ONG-urile,  asociațiile și fundațiile care protejează natura, cu experții noștri din Direcția de Biodiversitate din minister, am înființat, prin ordin de ministru, Grupul de lucru pentru gestionarea carnivorelor mari.  Și ursul e subiectul principal al activității  grupului. Avem  programe de finanțare europeană prin care să determinăm populația de urși din România și  să construim un sanctuar pentru exemplarele care nu pot fi gestionate altfel.” În continuare, ministrul  preocupat de rezolvarea acestei situații, îți asumă decizia privind cotele de prevenție și de intervenție.

Soluții legale pentru a proteja oamenii

Bineînțeles că sunt voci care spun că, 220 de urși ce urmează a fi împușcați, sunt prea mulți, alții, prea puțini. Cert este că din cauza urșilor apar problem din ce în ce mai des și în locuri neașteptate.  MInistrul Mircea Fechet continua:”Vom identifica soluții legale care să nu ne aducă într-o situație de conflict cu Comisia Europeană, prin care să ne asigurăm că protejăm oamenii din România. Deocamdată îi alungăm sau îi relocăm, dar am constatat că metoda relocării înseamnă doar că mutăm problema dintr-un loc în altul. Iar ursul care a atacat o gospodărie, o va ataca și pe a doua. Iar opinia mea este că, oricât de urât ar suna că îi împușcăm, că îi eutanasiem, că găsim alte metode, urșii care creează probleme trebuie gestionați primii. Am spus că nu sunt de acord să împușcăm cele mai viguroase exemplare din pădurile din România. Poate că acei urși  care nici n-au văzut vreodată un om sau nici nu știu cum arată un sat, n-ar trebui să începem cu ei. De asemenea,  n-ar trebui să acceptăm  situația în care diferite persoane din diferite țări care vin și aruncă pe masă o sumă însemnată de bani și spun că vor să împuște un exemplar foarte valoros.”

Este greu să găsești soluții pentru protejarea faunei, atunci când oamenii au un comportament total neadecvat față de animalele pădurii. Un ministru trebuie să pună în balanță toate variantele, să analizeze și să ia decizii. Și poate cel mai greu este de luat o hotărâre, atunci când ursul este chiar în curtea omului și viața acestuia este în pericol.

Ce-i de făcut?

”Va trebui să găsim metode de intervenție imediată, declară ministrul Fechet. Într-un sat, o comună, până când se adună zece persoane –  jandarmerie, primar, viceprimar, medic veterinar, reprezentantul fondului cinegetic – dacă mai este și două dimineața, ursul deja a acționat.

Deci, în ceea ce mă privește, ca ministru, o să fiu probabil criticat. De la urși te cerți cu cineva,  ori cu oamenii, ori cu ONG urile, dar eu prefer să nu fug de această responsabilitate, să nu las acest cartof fierbinte următorului ministru pentru că-ți ia ceva până ajungi să iei astfel de decizii. Îți ia timp și viața oamenilor este foarte importantă. Acesta este adevărul și viața omului trebuie protejată în fiecare zi, nu peste șase luni, nu peste un an. Și sper să nu se întâmple nicio tragedie.”

Interviul integral cu soluțiile problemelor de mediu, la Dialogurile Puterii https://www.youtube.com/watch?v=RJLYvB0WSbE

FOTO/VIDEO: Florina Dumitrache