EXCLUSIV. Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, se opune acordării pensiei de urmaș celor care au fost căsătoriți mai puțin de 10 ani

Publicat: 28 apr. 2022, 10:10, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV. Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, se opune acordării pensiei de urmaș celor care au fost căsătoriți mai puțin de 10 ani
Marius Budai

Un proiect de lege privind pensiile de urmaș inițiat de 23 de parlamentari, majoritatea liberali, este acum blocat la Camera Deputaților de către Guvern dintr-un motiv incredibil.

20 de milioane de lei, impactul bugetar anual al pensiei de urmaș

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, împreună cu 22 de deputați, majoritatea liberali sau foști liberali, au depus către sfârșitul anului trecut, la Senat, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul de pensii publice (vezi documentul în facsimil). Practic, inițiativa legislativă viza acordarea pensiei de urmaș și persoanelor a căror durată de căsătorie a fost mai mică de 10 ani.

”În cazul  în care durata căsătoriei este mai mică de 10 ani, dar de cel puțin un an, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,58% pentru fiecare lună, respectiv cu 7,0% pentru fiecare an de căsătorie care lipsește din durata de 10 ani”, se menționează în proiectul inițiat de 23 de parlamentari (vezi documentul în facsimil).

Totodată, se menționează că ”luând în calcul o dinamică anuală de aproximativ de 25.000 de pensionari care ies la pensie ca urmare a producerii decesului acestora, și plata medie a pensiei de urmaș de 814 lei/lună comunicată de Casa Națională de Pensii Publice la nivelul lunii iulie 2021, estimăm un impact bugetar de aproximativ 20 de milioane de lei/an”.

Florin Iordache, de acord cu Violeta Alexandru

La prima vedere, proiectul inițiat de Violeta Alexandru și cei 22 de parlamentari nu avea de ce să nu devină lege, mai ales că a fost invocat faptul că sunt peste 250.000 de procese pe rolul instanțelor privind stabilirea pensiei de urmaș. Și, ca atare, a trecut fără probleme la Senat. Mai mult, chiar și Consiliul Legislativ condus de fostul deputat PSD Florin Iordache a avizat favorabil proiectul legislativ cu câteva observații și propuneri, care, ulterior, au fost incluse în textul proiectului de lege ajuns la Camera Deputaților care este for decizional (vezi documentul în facsimil).

”Prin această inițiativă legislativă se încalcă principiul contributivității”

Surprinzător, după ce a primit avizul favorabil al trei comisii din Camera Deputaților, proiectul de lege a primit aviz negativ de la Guvern pe un motiv incredibil. ”Prin această inițiativă legislativă se încalcă principiul contributivității care guvernează sistemul public de pensii”, este justificarea Guvernului României (vezi documentul în facsimil).

Când s-au acordat pensii ”nesimțite” anumitor categorii sociale fără să se respecte principiul contributivității, nu a mai obiectat nici Guvernul și nici Parlamentul. De ce oare? Acum, când este vorba de circa 25.000 de persoane, guvernanții țipă că nu se respectă principiul contributivității, adică Guvernul României stă în cele 20 de milioane de lei care ar fi trebuit să le facă mai ușoară văduvia celor care și-au pierdut jumătatea. Jalnică argumentare!

”Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”

Potrivit informațiilor noastre, cel care a elaborat acest aviz prin care ”Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative” este ministrul PSD al Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi. Culmea este că PSD a susținut și avizat acest proiect legislativ, dar, acum, ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, s-a răzgândit și a dat aviz nefavorabil acestui proiect care va fi uitat în Camera Deputaților. Incredibil acest joc al PSD de a întoarce spatele pensionarilor care și-au pierdut soțul sau soția!

Descarcă aici proiectul de Lege LEGE

Descarcă aici avizul Guvernului AVIZ GOV

Descarcă aici avizul Consiliului Legislativ AVIZ CL

Descarcă aici Expunerea de motive PENSII PROIECT