Ministrul Rafila: Accesul la serviciile stomatologice, limitat. INS: 70% dintre copiii din mediul rural n-au fost niciodată la stomatolog
Accesul la serviciile stomatologice este limitat, în condițiile în care stomatologia este integral privată, medicul în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate având o sumă de doar 6.000 de lei pe lună pentru decontare, subliniază ministrul Sănătății.
Acesta adaugă la aceste realități și lipsa de educație și de informare care explică apariția frecventă, la persoane tinere, a trei afecțiuni majore: caria, paradontopatiile, cauze ale edentației.
Lipsa de educaţie, lipsa de informare este cred în primul rând una din principalele cauze ale celor trei afecţiuni majore – caria, paradontopatiile şi consecinţa lor, respectiv edentaţia. (…) În România accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă limitată, 6.000 de lei, dacă nu mă înşel, pe lună. Este suma pentru serviciile stomatologie, ceea ce în mod evident este o sumă mică. (…) Lucrul acesta este insuficient. Se poate vedea şi în raport cu alocările care există pentru acest tip de activitate procentual nu mă refer neapărat ca şi sumă în alte ţări din Uniunea Europeană”, subliniază ministrul Sănătăţii.
Dezastru în ”rural”
Datele oficiale – Institutul Național de Statistică: Sănăatea orală – arată că țara noastră se plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de vizite la stomatolog: 0,3 per capita fațță de 0,9, media în UE.
În țara noastră, 70% dintre copiii din mediul rural nu au fost niciodată la stomatolog.
În prezent, în țara noastră profesează 27.649 de medici stomatologi în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în mediul urban sunt 14 cabinete stomatologice la 100.000 de locuitori, în schimb, în mediul rural sunt doar 2,6 cabinete la dispoziția a 100.000 de locuitori.
Studiu pilot
Totuși situația reală a problemelor dentare ale populației nu este cunoscută în întregime. Este motivul pentru care Colegiul Medicilor Stomatologi din România a anunțat efectuarea unui studiu pilot privind starea de sănătate oro-dentară a românilor.
Studiul vizează și alocarea de fonduri publice pentru sănătatea orală a populației, conștientizarea importanței sănătății orale și implementarea unor campanii de prevenție și educație în sănătate.
„Concluziile acestui studiu vor servi ca bază pentru recomandări de politici și programe naționale de sănătate orală”, spune medicul Mariana Cărămidă, medic stomatolog, trezorierul Colegiului Medicilor Stomatologi din România.