Ministrul Rafila explică de ce solicită creșterea numărului de locuri la medicină de familie în universități

Publicat: 02 sept. 2024, 06:43, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Rafila explică de ce solicită creșterea numărului de locuri la medicină de familie în universități
ministrul Rafila medici de familie UMF Carol Davila

Ministrul Rafila spune că e nevoie de creșterea  anuală a numărului de locuri la medicina de familie și face demersuri în acest sens, deoarece, în următorii cinci ani, un număr foarte mare de medici de familie urmează să se pensioneze.

În următorii cinci ani peste 4.000 de medici de familie, din cei aproximativ 11.000, vor ieși la pensie. Este motivul pentru care este necesară continuarea creșterii numărului de locuri alocate de universități penru medicina de familie. Pentru a preveni o criză a medicilor de familie, este necesară o creștere anuală  cu cel puțin 800 de locuri.

”Știți bine că din cei circa 11.000 de medici de familie care sunt în România, în următorii cinci ani, este posibil să iasă la pensie cel puțin 4.000 dintre ei. Asta este vârsta și atunci trebuie să găsim o soluție; să înlocuim acest corp profesional cu tineri medici și acest lucru este posibil doar înpreună cu universitățile de medicină și farmacie, care nu erau proiectate să pregătească așa de mulți medici de familie. Anul trecut, am avut pentru prima dată o discuție foarte serioasă și am reușit să creștem numărul de locuri la medicina de familie. Vom continua acest demers încât,  în fiecare an,  să avem cel puțin 800 de absolvenți de medicină de familie ca și medici specialiști …”, a transmis ministrul Rafila, prezent la a II-a ediție a Școlii de vară internațională a medicilor rezidenți și tineri specialiști în medicina de familie.

Ministrul Rafila a subliniat că, în prezent, în țara noastră, ”sunt câteva sute de localități fără medici de familie.  De asemenea, ministrul Rafila crede că, până la finele acestui an, Agenția Națională de Achiziții Publice va definitiva achiziția de echipamente destinate dotării cabinetelor medicilor de familie și astfel să crească numărul acestora dotate cu ecograf, electrocardiograf și spirometru.

Rectorul UMF ”Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a anunțat că, instituția pe care o conduce a alocat 20% de locuri pentru medicina de familie.

”Am fost singurii din ţară care am dat 20% din locurile din ţară pentru medicina de familie şi ne-am luat bobârnace de la cardiologi sau alte specialităţi care au avut impresia că au mai puţini rezidenţi. Vom da şi în acest an pentru medicina de familie, fiind o profesie importantă pentru că voi, pe lângă pacienţi, aveţi şi oamenii sănătoşi”, a precizat prof.univ. dr. Jinga.