Ministrul Rafila: Necesarul de îngrijiri paliative, acoperit doar într-o proporție de 15%
Ministrul Sănătății a declarat că, în prezent, necesarul de îngrijiri paliative, destinate persoanelor cu boli cronice, este acoperit ”doar într-o proporție de, probabil, 15%”.
Declarația a fost făcută la conferința legată de înființarea a opt centre pilot pentru îngrijiri la domiciliu, la nivel național, în cadrul unui proiect derulat între 2020 și 2023.
Cele opt centre pilot sunt în Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul „Buna Vestire” Galaţi, Spitalul Municipal Turda, Spitalul „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Curtea de Argeş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
În cadrul acestui proiect, în fiecare centru, personalul medical a fost pregătit în domeniul paliației: un medic şi un asistent medical pentru ambulatoriu, doi medici şi patru asistenţi medicali pentru echipe de teren, un psiholog, un fizio/kinetoterapeut, un asistent social, un preot. Fiecare centru a fost dotat cu un autovehicul, cu mobilier medical şi de birou, echipament IT, dispozitive medicale, medicamente.
Ministrul a mai subliniat că Programul Naţional de Îngrijiri Paliative, sub conducerea CNAS, trebuie să fie activ din anul 2024.
„Este clar că anul 2024 trebuie să fie anul de început al acestui program, pentru că nu avem timp să aşteptăm. Şi asta este o declaraţie responsabilă, nu demagogică, cum am auzit de foarte multe ori, în ultima vreme”, a subliniat ministrul Rafila.