Ministrul Sănătății: 75 de ucraineni internați în spitale din România

Publicat: 15 mart. 2022, 21:03, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Sănătății: 75 de ucraineni internați în spitale din România

Ministrul Sănătății a anunțat, marți, că 75 de persoane din Ucraina sunt internate în unități medicale din țara noastră, iar legat de pericolul de poliomielită și difterie, direcțiile de sănătate publică de la frontieră au fost pregătite pentru identificarea unor eventuale cazuri.

Este o situație din ultima săptămână, în intervalul 9 -15 martie.Numărul persoanelor internate nu depășește 100. Deci 75 de persoane sunt internate în spital astăzi. În ceea ce priveșe solicitările de asistență medicală către sațiile județene de ambulanță și ele sunt în aceeași limită, în jur de 100 de solicitări înregistrate zilnic. O parte dintre persoane s-au deplasat și cu mijloace proprii la unitățile sanitare, dar cifrele nu pun niciun fel de problemă în ceea ce privește acordarea de asistență medicală”, a explicat, la conferința de presă, marți, ministrul Alexandru Rafila.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a realizat un sistem de identificare și de alocare a unui cod unic destinat pesoanelor refugiate din Ucraina.

CNAS a pus la punct un sistem de identificare și de alocare a unui cod unic, bazat pe datele pașapoartelor, data și locul nașterii fiecărei persoane, un cod unic care va fi folosit penntru evidențierea serviciilor medicale efectuate pentru aceste persoane, astfel încât ele să  beneficieze de întreaga gamă de servicii, inclusiv de accesul în programele de sănătate, ca pacienții din România”, a precizat ministrul Rafila.

La ora actuală, potrivit informațiilor ministrului Rafila, pentru persoanele rănite sau refugiate care suferă de unele afecțiuni ce impun intervenții chirurgicale, Ministerul Sănătății a alocat 3.300 de paturi.

Câteva sute de persoane din Ucraina sosite în țara noastră au fost testate și vaccinate împotriva infecției cu SARS-COV-2. Numărul lor este redus ”sunt cifre modeste, de ordinul sutelor de persoane testate sau vaccinate, a mai spus ministrul Sănătății.  

Poliomielită, difterie

În legătură cu riscul de poliomielită sau difterie, boli eradicate în România,  în contextul persoanelor venite din Ucraina, ministrul Rafila a spus:  

„Întotdeauna, când există un fenomen migrator, există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola. (…) Sigur există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie. (…) Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România, dar sigur că ne preocupă și toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri”.