Ministrul Sănătății anunță o aplicație electronică de interconectare a datelor Covid 19
În câteva zile va fi disponibilă, la nivel național, o aplicație electronică ce va interconecta actorii implicați în lupta Covid 19, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Ea este deja testată în Dolj și București.
Conform reprezentantului Guvernului, în cazul pacienților care stau acasă și așteaptă rezultatele, laboratorul va trimite datele atât către persoana vizată cât și către Direcția de Sănătate Publică, medicul de familie și Casa de Asigurări de Sănătate.
Corona-forms.stsisp.ro este dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și a fost anunțată încă de la începutul lunii iulie drept „aplicaţie informatică destinată managementului persoanelor aflate în condiţii de izolare, carantină sau internare”, conform unui comunicat de presă al STS din 3 iulie.
Programul – pilot se desfășoară deja în Dolj și București și ar urma mâine, după care ar fi implementat la nivel național.
„Dacă ceva nu merge, nu vrem să cadă tot sistemul, și atunci folosim aceste centre pilot până miercuri iar la sfârșitul săptămânii le implementăm la nivel național astfel încât de săptămâna viitoare să putem introduce în platformă și acea anchetă epidemiologică pe care o va putea vedea și medicul de familie, prin care să figureze toți contacții și să poată fi urmăriți”, a declarat luni seară Nelu Tătaru la B1 TV.
România se numără printre cele 12 state UE ce nu au deocamdată o aplicație care să depisteze și să avertizeze cu privire la contacții unor persoane îmbolnăvite cu noul Coronavirus.
La nivel european, cele 20 de aprograme electronice din diferite state vor fi în scurt timp interoperabile la nivel transfrontalier. Astfel, utilizatorii vor trebui să instaleze una singură și, atunci când călătoresc într-o altă țară europeană participantă, vor putea, în continuare, să fie informați cu privire la contacți. Pot primi avertizări, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în străinătate.