Ministrul Sănătății explică de ce nu reprezintă o soluție un un lockdown total timp de o lună
Un lockdown total timp de o lună nu ar ajuta pentru că închidereaunei părți a economiei şi a oamenilor în case ar avea mai degrabă efecte negative, susține ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila. Conform acestuia, la finalul acestei săptămâni urmează o evaluare pentru a se vedea ce restricţii se impun.
„Un lockdown total nu este o alternativă pentru că lockdown-ul total am văzut unde ne-a condus anul trecut. Închiderea economiei şi a oamenilor în case, în afară de anumite efecte şi psihologice asupra unor persoane, asta cu închisul unei luni întregi nu este o chestiune confortabilă. Unii stau în familie cu copii mici. Sunt tot felul de situaţii pe care le-am experimentat anul trecut. Nu cred că mai dorim să mai experimentăm încă o dată. Dar asta înseamnă că trebuie să fim şi responsabili ca să ne ajutăm să nu ajungem încă o dată acolo. Un lockdown total din acest punct de vedere nu ne-ar ajuta”, a declarat Cseke Attila, la Digi24, marţi seară.
Ministrul interimar al Sănătăţii a mai declarat că urmează o evaluare în urma restricţiilor impuse în urmă cu o săptămână.
„Suntem după o săptămână şi o zi de la restricţiile care s-au anunţat, la sfârşitul acestei săptămâni va trebui să facem o evaluare, să vedem unde suntem. Sigur că după două săptămâni sau după zece zile efectele nu-i sigur că se văd imediat şi va trebui luată o decizie legată de continuarea unor măsuri ce le avem astăzi. Acestea trebuie făcute în mod clar pe cifre şi pe tendinţe, dar presiunea noastră uriaşă este legată de numărul uriaş de decese. Noi trebuie să ne gândim astăzi cum aceşti anticorpi monoclonali la sfârşit de septembrie am alocat banii şi am făcut procedura şi abia astăzi ne-au ajuns în ţară. Noi trebuie să ne gândim astăzi ce va fi peste o săptămână, peste două săptămâni. astăzi încercăm să luăm măsuri care să ne apere de decese peste o săptămână, două săptămâni”, a declarat Cseke Attila.