Ministrul Sănătății: În următorii cinci ani, circa o treime din medicii de familie vor ieși la pensie!
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, avertizează că, în următorii cini ani, aproximativ o treime din medicii de familie vor ieși la pensie, ceea ce va genera o problemă legată de medicina de familie.
”Avem o problemă legată de medicina de familie. Cei care vor ieşi la pensie în următorii cinci ani reprezintă circa o treime din medicii de familie. Sunt, în total, aproximativ 11.000 de medici de familie în momentul de faţă”.
Deși a crescut numărul rezidenților la medicina de familie, pentru a rezolva această problemă este necersar ”să există o rată de înlocuire de unu la unu”.
”Noi trebuie să putem să pregătim un număr de medici de familie, încât să existe o rată de înlocuire de unu la unu. În ultimii doi ani, am crescut substanţial numărul de rezidenţi în medicina de familie, dar lucrul ăsta nu se poate face decât în colaborare cu universităţile de medicină. Fiecare universitate are o anumită capacitate de pregătire. Dacă ai nevoie de o mie şi tu nu poţi pregăti decât 200, nu poţi peste noapte să rezolvi. E nevoie de cadre didactice, de spaţii”, subliniază ministrul Sănătății.
Totodată, minstrul Rafila a subliniat că rezidențiatul trebuie să țină seama de necesar pe specialități, deoarece ”nu poți să ai doar chirurgi plasticieni, dermatologi sau oftalmologi”.
Cu un simplu anunț în ziar?!
Potrivit ministrul Sănătății, avem localități cu un deficit mare de medici și altele cu de trei ori mai mulți comparativ cu media Uniunii Europene. Asta înseamnă că autorităţilor locale trebuie să aibă o politică proactivă de atragere a medicilor tineri.
”Ne dorim ca medii rezidenţi să rămână în ţară şi mai ales să meargă în alte localităţi decât în centrele universitare. Singurul lucru care poate duce la atragerea tinerilor medici să profeseze şi în localităţi care aparent sunt mai puţin atractive este legată de implicarea autorităţilor locale, care trebuie să aibă o politică proactivă, adică să aibă un contact permanent cu universitatea de medicină şi farmacie apropiată şi să invite tinerii rezidenţi în localitate pentru a vedea condiţiile de muncă şi care sunt condiţiile sociale”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
În opinia acestuia, pentru a convinge un medic să lucreze într-o localitate nu e suficient doar un anunţ că se scoate un post la concurs.