Ministrul Sănătății: Vom face publică o hartă națională a centrelor de evaluare a pacienților COVID
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat după ședința de guvern că se lucrează la o hartă interactivă națională care să includă cele aproximativ 160 de centre de evaluare pentru pacienții COVID în stare incipientă.
Mai exact, este vorba de centre mobile de evaluare, la care se adaugă cabinetele medicilor de familie care vor încheoa un contract în acest sens cu Casa de Asigurări. Rafilă a arătat că a fost finalizat și un necesar de medicamente anti-virale, stoc care va fi asigurat pentru pacienții care vor avea nevoie.
„Vom operaționaliza centrele mobile de evaluare, să fie funcționale în câteva săptămâni, când estimăm că vom avea un număr mare de infectări. Este important ca pacienții să meargă la aceste centre de evaluare atunci când nu sunt într-o stare critică, cazurile critice sau cu comorbidități vor merge direct la urgențe”, a arătat ministrul.
Ministrul a arătat că „toate măsurile stabilite sunt pentru menținerea funcționării societății și economiei fără întreruperi”, inclusiv menținerea școlilor deschise, dar fără a periclita sănătatea copiilor și a personalului.
Referitor la informațiile apărute legate de obligativitatea purtății unor măști de tip FFP2, ministrul a declarat că nu este vorba de așa ceva. „Nu există nicio justificare pentru impunerea unor măști scumpe, este suficientă masca cu trei straturi, cea medicală, utilizată masiv în prezent. Este vorba doar de interzicerea măștilor textile, care nu sunt eficiente, dar care oricum sunt utilizate de foarte puțini oameni. Nu este o restricție, ci de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști medicinale sau FFP2. O să ne gândim dacă este cazul pentru impunerea unor sancțiuni pentru cei care poartă măști textile sau de plastic. Până la urmă e ca și cum nu ai purta deloc mască”, a declarat Rafila.
Alexandru Rafila a mai declarat că estimările referitoare la numărul de infectați în acest nou val sunt între 800.000 și un milion. „Dar am văzut că state cu o rată de vaccinare mult mai mare au avut cazuri mult peste ce estimau inițial. Ce ne dorim este să limităm numărul pe cât posibil și mai ales să avem cât mai puțin cazuri critice, cazuri grave în îmbolnăvire. Legat de parutile de la ATI, avem o problemă cu personalul care le deservește, nu cu paturile în sine. Nu numărul de paturi în sine este esențial, ci numărul de paturi pentru care poate fi asigurat personalul. Vor intra aproximativ 200 de oameni noi pe zona de ATI dintre cei tineri absolvenți”, arată Alexandru Rafila.